In a doua parte a lunii februarie Salajul va gazdui prima expozitie de pictura tridimensionala din tara. Cele 15 tablouri care vor fi expuse la Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj sunt realizate de elevii Cercului de pictura din cadrul Clubului copiilor din Jibou, cerc condus de profesorul Ionel Balta. Pictura 3D este un curent artistic relativ nou, iar copiii indrumati de profesorul Balta – multi dintre ei premiati la foarte multe concursuri nationale si internationale – sunt hotarati sa dea lovitura, ei avand deja experianta lucrarilor 3D. Anul trecut au realizat si miniatura 3D a muntelui Fuji. Membrii Cercului de pictura din Jibou au mai experimentat pictura 3 D in doua desene pe asfalt, care se afla in incinta Gradinii Botanice „Vasile Fati” din localitate. In realizarea acestor desene pe asfalt s-a aplicat tehnica anamorfoza (perspectiva la nivelul picioarelor). Dimensiunile sunt impresionante: 7m x 7m si 5m x 5 m. Profesorul Balta afirma ca „Doar cateva desene de acest fel mai sunt in tara”.
O noutate indragita de elevi
La Clubul copiilor, condus de directorului Victor Pintea am intalnit sambata cativa membri ai Cercului de pictura, elevi intre 12-18 ani, care lucrau de zor pentru finalizarea tablourilor care vor alcatui expozitia de pictura 3D. Alina Florian ne spunea ca indrageste mult Cercul de pictura si pentru faptul ca mentorul Ionel Balta „are rabdarea de a explica pana in cele mai mici detalii tehnicile care trebuie aplicate fiecarui gen de pictura si nu ne mustra daca gresim”. Daniela Dobai marturiseste ca pictura 3D a fost o necunoscuta pentru ea. Acum, descoperindu-i tainele intentioneaza sa se dedice acestui curent artistic, „pentru ca pe o suprafata plana poti reda volumul si asta e un lucru minunat”. Si Szell Arthur, recent laureat la un concurs national de pictura, este fermecat de pictura 3D. „Imi dezvolta foarte mult fantezia, imaginatia, iar sprijinul d-lui profesor Ionel Balta imi este si imi va fi de folos si pe viitor”.
„Sa sara pur si simplu din spatiul bidimensional”
L-am rugat pe dascalul Ionel Balta sa defineasca in cateva cuvinte caracteristicile picturii 3D „In pictura tridimensionala urmarim reducerea spatiabilitatii, perspectivei, departarii, adancimii si sugerearea volumului pe o suprafata plana. Asta se poate reprezenta prin asocierea armonioasa dintre expresivitatea elementelor de limbaj plastic, asociate cu bogatia mijloacelor de expresie plastica. Este foarte important sa structuram compozitia dupa anumite scheme compozitionale, regula dreptun-ghiului de aur, seria lui Fibonacci, repre-zentarea punctelor si liniilor de fuga, astfel incat elementele compozitionale sa sara pur si simplu din spatiul bidimensional al tabloului”. Lucrarile picturale 3D sunt realizate in ulei, pe panza, de dimensiuni impresionante: 1,90 m x 1,60 m; 1,50 m x 1,50 m; 1,40 x 1,60 m etc.
O lucrare unicat in Romania
De departe, cea mai de seama realizare artistica 3D a elevilor de la Clubul copiilor din Jibou sub indrumarea profesorului Ionel Balta este miniatura Muntelui Fuji, amplasata in incinta Gradinii Botanice din localitate. Muntele artificial are 13 metri inaltime. Lucrarile la el au fost incepute in anul 2011. Lucrarea este de o mare complexitate, pictura din varf are o latime de 11,5 metri si este cea mai mare din lume din acest punct de vedere. Pentru realizarea picturii (zapezii) din varful muntelui a fost folosita o panza speciala care are rol izolator, iar pictorii au apelat la cordeline de alpinism. Pictorii fiind sapte elevi ai Cercului de pictura. Muntele Fuji este astazi o atractie a Gradinii Botanice si o lucrare unica in Romania
Apreciati in tara si peste hotare
Cercul de pictura din cadrul Clubului copiilor din Jibou fiinteaza de 14 ani si este o adevarata pepiniera de talente. Sutele de premii nationale si internationale, zecile de reusite la institutele de arta din tara, prezenta la nenumarate expozitii vin sa intareasca afirmatia de mai sus. Numai in anul 2012, peste 60 de premii din tara si strainatate au poposit la Cercul de pictura al Clubului copiilor din Jibou. N-a trecut decat o luna din acest an si iata ca cinci premii au fost deja decernate tinerilor de la Cercul de pictura. Andreea Pintea si Szell Arthur au obtinul doua locuri intai la Concursul National de Arte Vizuale „Jocuri si obiceiuri de iarna”, Alina Florian si Darius Chete au obtinut locul doi la Concursul international „Invingatori prin arta” desfasurat la Iasi, iar lucrarile Danilelei Dobai au obtinut locul I la acelasi concurs.
In viitorul apropiat, pe langa definitivarea lucrarilor pentru expozitia de pictura 3D, tinerele talente de la Cercul de pictura se pregatesc cu noi lucrari pentru Concursul international de arta plastica „Sportul in imaginatia elevilor” de la Chisneu-Cris si pentru Concursul internationale de pictura Nicolae Toniza, pentru Concursul national „Arta dicolo de timp” de la Pitesti si de alte manifestari de acest gen.