Procurorii salajeni au solutionat pe parcursul anului trecut sase cazuri de coruptie, invinuiti fiind medici, primari si functionari din cadrul primariilor. Tot anul trecut au fost instrumentate si 154 de dosare de evaziune fiscala, fiind vizati administratorii unor firme din judet si trimisi in judecata 50 de inculpati. Alte 26 de dosare au vizat infractiuni de contrabanda, dar s-a inregistrat si un caz de spalare de bani.
Doctoritele din Hida profeseaza in continuare
Instanta de judecata s-a pronuntat anul trecut in dosarele celor doi medici de familie din Hida, Onat Maria si Czirjek Emoke, care au luat mita in forma continuata, in perioada 2009-2011. Ambele doctorite au fost condamnate la inchisoare cu suspendare, cu o perioada de incercare de doi ani si patru luni. Insa, judecatorii nu au dispus retragerea dreptului de a profesa in nici unul din cele doua cazuri, iar doctoritele profeseaza in continuare la cabinetele lor individuale.
Ioan Boer asteapta decizia instantei
Alt caz rasunator de coruptie a fost cel al fostului primar din Ip, Ioan Boer, trimis in judecata de procurori pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. Boer are interdictia sa paraseasca tara si trebuie sa se prezinte la politie ori de cate ori este chemat. Amintim ca, atat Ioan Boer, cat si femeia la care acesta locuieste cu chirie, au fost trimisi in judecata in iarna lui 2011 pentru cateva hectare de teren ce au apartinut Composesoratului din Cosniciu, pe care acesta se presupune ca a emis acte de proprietate false.
Dosarul lui Ioan Boer se afla pe rolul Judecatoriei Simleu Silvaniei care a stabilit un nou termen in 20 februarie, pentru citarea martorilor, din care unul va fi adus cu mandat de aducere.
Fosta contabila a Primariei Garbou a pagubit statul cu 6 miliarde
Liliana Porumb, fosta contabila a Primariei Garbou, a fost condamnata anul trecut de Judecatoria Jibou la cinci ani de inchisoare cu privare de libertate, dupa ce a fost gasita vinovata de delapidarea a peste sase miliarde de lei vechi din conturile Primariei. Procurorii au dispus trimiterea ei in judecata pe 6 martie 2012, sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice. Liliana Porumb inregistra in contabilitate cheltuieli fictive privind salariatii si acte de plata false. In baza acestora, contabila ridica bani de la Trezorerie si ii folosea in interes personal. Pe langa delapidare, fosta contabila a fost acuzata si de fals si uz de fals. Pentru a putea fi recuperat prejudiciul cauzat, in timpul urmaririi penale a fost instituit sechestru asigurator asupra unui autoturism, a unui tractor si a casei inculpatei.
Fostul primar din Surduc este acuzat de abuz in serviciu
Ionel Chira, fostul primar din Surduc, a fost trimis in judecata la inceputul lunii ianuarie, fiind acuzat ca a vandut in timpul mandatului in mod abuziv un teren ce apartinea Primariei Surduc. Totodata, fostul primar este acuzat si ca si-ar fi insusit sume de bani provenite din inchirierea caminului cultural din Tihau. Procurorii au dispus trimiterea lui in judecata pentru fapte de coruptie, prejudiciul pe care l-ar fi adus comunei fiind de 30 de mii de lei. Dosarul fostului primar din Surduc se afla pe rolul Judecatoriei Jibou, iar primul termen in proces este 19 februarie.
Cei 18 procurori sala-jeni din cadrul parchetelor de pe langa Tribunalul Salaj, respectiv Judecatoriile Zalau, Jibou si Simleu Silvaniei, au reusit si anul trecut sa fie mai activi decat colegii lor din tara, instru-mentand nu mai putin de 12.798 de dosare penale, din care au solutionat aproape cinci mii de dosare. Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Crin Bologa, a declarat ieri ca rezultatele obtinute de procurorii salajeni, in urma finalizarii raportului de activitate pe anul 2012, se situeaza peste media inre-gistrata la nivel national. Procurorii au intocmit 581 de rechizitorii in urma carora au fost trimisi in judecata 758 de inculpati. „A crescut nu-marul dosarelor instru-mentate direct de procurori, pentru cazuri de coruptie, de evaziune fiscala, spalare de bani. Spre deosebire de anul 2011, cand si atunci am avut rezultate foarte bune, am reusit sa dublam sumele recuperate din prejudiciile aduse statului. Daca in 2011 s-au recuperat 656 de mii de lei, in 2012 am recuperat 1,224 de milioane de lei. Desigur, s-au pus si sechestre asiguratorii, dar sumele efective recuperate s-au dublat. Cel mai important aspect este acela ca nu au fost condamnati oameni nevinovati. Am avut doar patru dosare cu inculpati achitati. Condamnarea in-culpatilor inseamna ca dosarele trimise in instanta au fost bine instrumentate”, a precizat prim-procurorul Bologa.