Parlamentarii au inceput de ieri dezbaterile pe bugetul national si pe cel al asigurarilor sociale. Pana miercuri, fiecare minister prezinta comisiilor de specialitate bugetele proprii pentru a obtine avizele necesare, dupa care proiectul de buget va fi supus votului parlamentarilor. Aspectul contro-versat la discutiile pe buget din acest an este interdictia primita de parlamentarii USL de a depune amendamente.
Anul trecut, cei sase parlamentari de Salaj din mandatul trecut au depus zeci de amendamente la buget, insa aproape toate au fost respinse de comisiile de specialitate. Campion absolut la numarul de amendamente depuse la legea bugetului de stat pentru 2012 a fost deputatul PNL Mirel Talos, care a depus nu mai putin de 36 de amendamente. De cealalta parte, cele mai putine amendamente au fost depuse de catre fostul senator UDMR Fekete Andras, care s-a multumit cu cele propuse de grupul maghiarilor din Senat. Majoritatea doleantelor parlamentarilor salajeni la bugetul de anul trecut au facut referire la reabilitari de drumuri, dar si la sprijinirea financiara a primariilor din opozitia acelui moment, respectiv primari liberali si PSD. Daca in alte judete parlamentarii s-au inghesuit sa obtina finantari pentru lacasele de cult, la noi in Salaj, un singur parlamentar, senatorul Gheorghe Pop, a cerut bani pentru biserici. In urma cu un an, Gheorghe Pop spunea pentru Graiul Salajului ca a depus un amendament pentru alocarea sumei de 20 de miliarde de lei vechi pentru constructia sediului Episcopiei Salajului, insa solicitarea sa a fost respinsa.
Daca anul trecut parlamentarii salajeni din cadrul USLau fost campionii amendamentelor la buget, fiind extrem de vocali in ceea ce priveste respingerea amendamentelor propuse de ei, de data asta, fiind la putere, stiu o treaba din start: nu au voie sa depuna amendamente la bugetul propus de premierul Victor Ponta. Desi toti au pregatit amendamente in functie de colegiile pe care le reprezinta, la sfarsitul saptamanii trecute au fost informati ca nu mai au voie sa le depuna. Senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu a fost cel care a povestit public cum a aflat de interdictie. Rosca-Stanescu spune ca initial a primit un mesaj pe telefon in care li se comunica modul in care sa depuna amendamentele, dar cand a cerut formularele pentru a le completa, i s-a spus ca liderii USL au decis sa nu mai fie depuse amendamente din partea parla-mentarilor care fac parte din arcul puterii. Interdictia este confirmata de parlamentarii salajeni alesi in cadrul USL. „S-a luat o decizie politica, sa nu mai depunem amendamente, pentru ca se pune problema sa ciopartim bugetul in 600 de puncte de vedere”, spune senatorul Gheorghe Pop. Acesta sustine ca va vota bugetul propus de premierul Victor Ponta si asteapta ca banii pe care ar fi vrut sa-i ceara prin amendamente la Legea bugetului sa ii primeasca la rectificarile din acest an. Deputatul liberal Mirel Talos sustine, la randul lui, proiectul de buget si justifica masura luata de liderii USL prin faptul ca exista constrangeri bugetare care fac ca amendamentele pe care ar fi dorit parlamentarii puterii sa le depuna sa afecteze parametri economici pe care Guvernul si i-a asumat pe plan extern. „Exista promisiunea ca pe parcursul anului, daca incasarile bugetare vor creste, ceea ce este foarte posibil, sa obtinem banii pentru proiectele de interes local pe care am vrut sa le sprijinim prin amendamente”, motiveaza deputatul Mirel Talos.
Lucian Bode isi salveaza colegii uselisti
Aflat in barca opozitiei din acest mandat parlamentar, deputatul Lucian Bode nu are nicio interdictie de a depune amendamente. Asa ca si-a facut temele si a depus nu mai putin de 150 de amendamente care privesc direct Salajul. „Am patru categorii de amendamente. Am depus o serie de amendamente care privesc promisiunile facute de mine in campania electorala, cu necesitatile de finantare din fiecare comuna din colegiul pe care am fost ales si orasul Simleu Silvaniei. O alta categorie de amendamente sunt cele care privesc judetul, iar aici ma refer inclusiv la amendamentul cu privire la tronsonul sapte al autstrazii Transilvania, Mihaiesti – Suplacu de Barcau, care trece prin Salaj si pe care l-am semnat la comun cu colegul meu Seres Denes de la UDMR. Sustin de asemenea amendamentele grupului parlamentar din care fac parte, si la nivel national s-au depus 10.000 de amendamente. Nu in ultimul rand, am reluat amendamentele depuse de colegii mei de la USL si pe care le-au depus anul trecut”, spune Lucian Bode. Daca cei de la USL nu mai pot sa-si sustina propriile proiecte, salvarea lor e Lucian Bode, care le sustine doleantele avute la nivelul anului precedent. „Este o mare prostie sa interzici parlamentarilor un drept prevazut de lege”, comenteaza Lucian Bode interdictia uselistilor de a depune amendamente la buget. Deputatul PDL arata ca este o obligatie a parlamentarilor sa depuna amendamente, pentru ca acestea vin cu particularitatile colegiilor pe care le reprezinta. „Eu am depus si amendamentele sustinute de colegii mei de la USL anul trecut. Acuma sa vedem daca vor avea drept de vot, ca daca le-au interzis depunerea de amendamente, este posibil sa le interzica si sa voteze”, ii persifleaza deputatul pedelist.