Nu mai este un secret pentru nimeni ca pietele din judetul Salaj sunt printre cele mai scumpe din tara. In cursul ultimelor douasprezece luni preturile , legumelor, carnii si oualor au crescut cu 30-50 la suta. Potrivit unei analize Econtext.ro, in topul pietelor scumpe Salajul se situeaza pe locul V, dupa judetele Covasna, Harghita, Alba si Bihor. La sfarsitul anului 2011, in acelasi top al pietelor scumpe, Salajul se situa pe locul 12. Monitorizarile efectuate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale reflecta faptul ca salajenii au fost obligati sa plateasca mai mult pentru aproape fiecare produs agricol care se gaseste in piete.
Cum am ramas fara porc de Craciun
Carnea s-a scumpit continuu in cursul anului trecut. Prin luna lui Gerar a lui 2012 pretul unui kilogram de porc viu era cuprins intre 6,5-7 lei , la mijlocul anului preturile urcasera la 7,5-8 lei kilogramul, ca in luna decembrie pretul unui kilogram de porc viu sa ajunga la 9-10 lei kilogramul. Scumpirea aceasta de aproximativ 30 la suta i-a facut pe multi salajeni sa ramana fara porc de Craciun, rezumandu-se la cateva kilograme de carne cumparate din macelarie, carne scumpita si ea. Acelasi lucru s-a intamplat si cu carnea de vita. In targurile de tara ale judetului, pretul vitelului viu a crescut de la 5-5,5 lei kilogramul in primavara, la 6-6,5 lei kilogramul in decembrie, adica aproximativ cu 30 la suta.
S-au scumpit cerealele si implicit produsele de origine animala
De cativa ani buni pretul graului n-a trecut de 0,6-0,7 lei kilogramul. In cursul anului trecut, pretul graului a crescut incet, dar sigur si mai ales dupa seceris, cand agricultorii au constatat ca productia nu-i cea asteptata. Si stim cu totii ca asta datorita secetei. Incepand din luna octombrie pretul graului s-a instalat in fotoliul lui 1,2 lei pe kilogram si nu are de gand sa se mai dea jos. Cresterea pretului graului i-a determinat pe panificatorii din judet sa scumpeasca painea sau sa reduca din gramaj. Aceeasi dinamica a urmat-o si pretul orzului, respectiv al porumbului. Cum spuneam, cresterea de pret a cerealelor poate fi pusa pe seama secetei, care a provocat o adevarata criza de nutreturi pentru animale. Asta a facut ca pretul laptelui in piete sa creasca de la 2,5 la 3 lei, iar cel al branzei telemea de la 18 la 20 si chiar 22 de lei.
Tendinta crescatoare a avut si pretul oualor. Daca in ianuarie 2012 acestea puteau fi cumparate cu 0,45-0,5 lei bucata, in iulie deja se scumpisera la 0,55-0,6 lei bucata, ajungand de sarbatori la 0,7-0,8 lei bucata. In prezent pretul s-a mai… domolit, ouale putand fi cumparate cu 0,6 lei bucata.
Cartofi, varza si fasole scumpe
Pretul cartofilor a avut in 2012 o evolutie ascendenta. Prin luna ianuarie, datorita conditiilor prielnice din 2011, cartofii se vindeau cu 0,8-1 leu kilogramul. In vara, cand seceta a inceput sa-si faca de cap,pretul cartofilor a crescut, lucru cu totul neobisnuit pentru aceasta perioada. La ora actuala salajenii pot cumpara cu 1,5-2 lei kilogramul de cartofi. Dublarea pretului s-a reflectat imediat in cheltuielile cetatenilor, intrucat acesta este un produs de baza in alimentatia lor. Fasolea boabe s-a scumpit de la 6-7 lei kilogramul in luna ianuarie 2012 la 8-10 lei kilogramul in ianuarie 2013. Nici varza n-a scapat de scumpiri. Daca in vara, in piata agroalimentara din centrul Zalaului se vindea cu 0,8-1 leu kilogramul, in prezent ea costa 2,5 lei.
La o prima vedere putem constata ca in pietele din Salaj nu s-au scumpit merele, care pot fi cumparate cu 2-2,5 lei kilogramul. Si morcovii si ceapa si-au mentinut deocamdata preturile; 2,5-3,5 kilogramul de morcovi, 2,5-3 lei kilogramul de ceapa.
In pietele Salajului doar zece la suta sunt producatori autentici
Preturile in pietele din Salaj sunt mai piperate si decat cele din pietele Clujului ori ale Maramuresului. Am discutat cu cativa legumicultori de pe Valea Somesului (Lozna si Preluci), care sustin ca scumpirile se produc datorita cresterii preturilor la combustibili si la inputuri. „Semintele de legume, se plange Valentin Pocol, sunt extraordinar de scumpe, o samanta olandeza de castravete costa chiar si 2 lei si ti-o mananca ganganiile. Pretul foliei pentru solarii s-a dublat, cheltuielile cu apa, din aceasta vara, ne-au dus la sapa de lemn. Daca se mai aplica din acest an si impozitul pe venitul agricol, suntem faliti”. Pe de alta parte, un legumicultor din Badon imi spunea ca doar zece la suta dintre cei care vand in piata Zalaului sunt producatori agricoli autentici, restul… intermediari care cresc pretul produselor.