Au participat 300 de elevi din 13 scoli salajene
In ciuda vremii potrivnice, cea de-a doua editie a Festivalului stiintei a adus, sambata, pe platoul din fata Prefecturii, sute de elevi din tot judetul, dar si trecatori curiosi sa vada curiozitatile pregatite de copii si de profesorii lor. De la vulcani gata sa erupa in orice moment, pana la complicate mecanisme fizice ori experimente chimice, “oferta” acestei editii a demonstrat ca in scolile salajene exista o preocupare reala pentru stiinta. Experimentele stiintifice, care sa puna in practica elementele teoretice invatate de elevi la clasa, ar trebui sa fie, de altfel, directia in care sa se indrepte intreg invatamantul romanesc, acuzat de atatea ori de excesiva teoretizare.
La fel ca si editia de anul trecut, festivalul de sambata a fost organizat de Inspectoratul scolar al Judetului Salaj si de Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” (caruia ii apartine si initiativa organizarii unei astfel de manifestari), fiind structurat ca o competitie pe sase sectiuni a celor peste 300 de elevi din cele 13 unitati de invatamant inscrise. Potrivit informatiilor primite de la Maria Pop, profesoara la API si coordonatoare a acestui proiect, comisii formate din profesori de specialitate au evaluat lucrarile prezentate in cadrul fiecarei sectiuni si au stabilit urmatorii castigatori: la sectiunea Micii fizicieni, locul I a revenit echipajului format din elevii Marcel Papita si Darius Pacurar, de la scoala Gimnaziala Iuliu Maniu Zalau; premiul I la sectiunea Micii constructori i s-a acordat lui Ovidiu Maghear, elev la scoala Porolissum Zalau, iar sectiunea Aplicabilitate a fost castigata de echipajul format din Iulia Pasca si Camelia Briscan, eleve la Grupul scolar Mihai Viteazul; cunoscutul, deja, inventator Paul Sucala, elev la CNS, a castigat sectiunea de Inventivitate, pe aceeasi pozitie situandu-se si Sergiu Ivan, de la API; la sectiunea Postere, locul I a fost adjudecat de Andrei Cristea, de la scoala Horoatu Crasnei, in timp ce la Scenete, locul I nu s-a acordat (cel mai mare premiu – al II-lea – a revenit scolii din Horoat).
Printre ocupantii celorlalte locuri s-au numarat si elevi de la scolile Gheorghe Lazar Zalau, Mihai Eminescu Zalau, Corneliu Coposu Zalau, Magiara Cehu Silvaniei, Liceul de Arta Ioan Sima, Grupul scolar Octavian Goga Jibou, Grupul scolar Voievod Gelu Zalau si de la Grupul scolar Crasna.
Prilej de campanie
Fiind ultimul week-end din campania pentru europarlamentare, festivalul de sambata a fost… valorificat si politic, la deschidere tinand sa-si asocieze imaginea cu stiinta diversi… oameni de partid. La deschidere au mai luat parte, alaturi de organizatori, si reprezentanti ai administratiilor publice locale si judetene.