Pentru Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, anul 2013 va fi de bun augur. Cel putin asa sustine Corina Bejinariu, directoarea institutiei. |i afirmatiile sale nu sunt gratuite, atata vreme cat bugetul permite, iar idei si pofta de lucru exista din belsug. |i pentru ca veni vorba despre buget, o buna parte din costurile necesare implementarii proiectelor se va obtine prin realizarea a cat mai multor contracte de descarcare de sarcina arheologica. Un proiect de anvergura care necesita in jur de 1,4 miliarde de lei este Expozitia pemanenta, sau Expozitia de baza, care reflecta elemente de istorie locala. Pentru acest proiect, muzeul dispune de 700 de metri patrati, iar directoarea Bejinariu nadajduieste ca pana in toamna acestui an proiectul sa fie finalizat. Ineditul consta in faptul ca exponatele nu vor fi insiruite in vitrine ci vor fi componente ale reconstituirii istorico-tematice. De pilda, pe primii oameni din Salaj, din epoca paleolitica ii vom gasi in sala cu picturi rupestre din pestera de la Cuciulat, prin amplasarea unor manechine care executa operatiuni de prelucrare a pietrei. Prima civilizatie agricola din zona Salajului are la baza elemente de habitat specifice unuia dintre cele mai importante situri neolitice de la Port-Corau. In acest scop se va proceda la reconstituirea unui segment de locuinta specifica, in interior fiind reprezentate principalele indeletniciri casnice (tesut, prepararea hranei). Reconstituirea epocii bronzului in Salaj porneste de la descoperirea in Valea Sulduba, localitatea Recea a unei constructii cu o vatra de foc pe care a fost descoperit un creuzet pentru topirea bronzului. Segmentul expozitional rezervat acestei perioade isi propune reconstituirea la scara redusa (nu miniaturala) a atelierului descoperit la Recea. Vor fi prezentate piese din diferite faze de producere si finisare.
Casa romana, bucataria romana, armata romana, spatiul laic si spatiul sacru la romani vor fi prezentate in segmentul expozitional Porolissum – centru de civilizatie romana. Pe podeaua segmentului expozitional legat de Porolissum vor fi redate trasee ale drumurilor romane cu puncte de intersectie.Expozitia” O zi de targ la Zalau” va fi organizata pe doua segmente tematice. In primul segment se va incerca surprinderea dinamicii civilizatiei traditionale inainte mutatiilor ce au afectat rural romanesc, iar in cel de al doilea se vor prezenta publicului schimbarile determinate la nivelul ruralului prin masurile regimului comunist privind desfiintarea proprietatii private asupra pamantului si instituirea sistemului colectivist. Fiecare „stand” de vanzare va fi animat de prezente umane asigurate prin manechine imbracate in port specific zonelor Salajului precum si de targoveti. Segmentul expozitional „Epoca de aur” isi propune sa surprinda elemente de viata politica, economica si sociala. Personajele vor fi reprezentate prin manechine, respectiv doi copii „soimii patriei” (baiat si fetita), doi copii pionieri si doi utecisti. De asemenea vor fi prezentate categoriile profesionale predominante ale epocii, minerul si muncitorul in uzina. In acest sens, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau achizitioneaza piese-simboluri ale epocii comuniste (costume de soimi, pionieri, muncitori, medalii, secera, ciocan, lopata „inima lui Stalin” etc).
Segmentele care vor constitui Expozitia de baza sunt mult mai numeroase. Deocamdata v-am prezentat succint doar cateva. In acest an, muzeul ne rezerva si alte surprize. De pilda cercetarea istorica a traditiilor culinare, sugestiv intitulata „De la Apicius la lelea Floare”, se va concretiza intr-un album cu fotografii si retete din bucataria romanesca, maghiara, slovaca din mai multe epoci precum si printr-o analiza a influentei politicului asupra bucatariei.
Multe dintre activitatile Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau din acest an nu se afla la prima editie. Manifestari precum Porolissum Fest ori Zilele Muzeului (17-19 mai) au devenit deja traditionale si vor fi finantate prin proiecte depuse la Administratia Fondului Cultural National. Dar „obiectivul major pentru acest an este realizarea „, precizeaza Corina Bejinariu.