In luna decembrie a anului 1989, Romania a trecut printr-o schimbare de regim sangeroasa. Revolutia din Decembrie sau, cum prefera altii sa spuna, schimbarea de regim printr-o lovitura de stat, a culminat cu fuga sotilor Ceausescu si cu procesul controversat de la Targoviste, in urma caruia Nicolae si Elena Ceausescu au fost executati. A fost singura schimbare de regim sangeroasa din blocul est-european comunist, pentru ca inainte de evenimentele din 21-22 decembrie celelalte state facusera schimbarea de conducere in mod pasnic. Astazi marcam trecerea a 23 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.
Chiar daca intreg anul 1989 a fost presarat cu evenimente izolate de protest fata de regimul Ceausescu, catalizatorul revolutiei anticomuniste pare a fi fost pastorul reformat Laszlo Tokes. In ziua de 11 decembrie 1989, la emisiunea politica IPanoramaI de la postul TV Budapesta 1, s-au difuzat imagini video din Timisoara, avandu-l in prim plan pe preotul reformat László ToIkés, care cerea sprijin pentru a nu fi mutat din parohia pe care o conducea. Pana in ziua de 15 decembrie 1989, enoriasii au vegheat in fata parohiei. In acea seara, lucratori ai Securitatii, in civil, au incercat arestarea participantilor, izbucnind incaierari, care insa nu s-au generalizat. Incercarile repetate ale Securitatii de a-l muta pe pastor in alta parte au dus la inflamarea conflictului. Astfel ca, la Timisoara, pornind de la apararea pastorului reformat Laszlo Tokes, s-a aprins flacara revolutiei anticomuniste. Tot Timisoara a dat si primii martiri. Lucrurile au scapat de sub control, atat aici, cat si in alte orase din tara. In acele zile, pastorul Laszlo Tokes a fost mutat de la Timisoara tocmai in satul salajean Mineu, comuna Salatig.

Amintiri cu Laszlo Tokes la Mineu
Pe Romeo Benc salajenii l-au cunoscut mai bine in ultimele luni, ca si candidat ARD la parlamentare. In decembrie 1989 era sef de district silvic in zona Mineului. Intr-una din serile din decembrie 1989, isi aminteste Romeo Benc, cobora din padure, cu arma pe brat, cu intentia de a trece pe la prietenul sau Eugen Varga din Mineu. A coborat din padure prin gradina acestuia, unde a dat nas in nas cu un soldat. Erau militarii care-l pazeau pe pastorul reformat Laszlo Tokes, mutat fortat aici in urma evenimentelor de la Timisoara. Romeo Benc spune ca abia ulterior si-a dat seama de pericolul pe langa care a trecut. „Aveam arma la mana, soldatii aia puteau sa traga. Noroc ca-l cunosteam pe capitanul care-i comanda, ca avea socri in Salatig”, isi aminteste Benc. A intrat in casa lui Eugen Varga, unde i-a cunoscut pe sotii Tokes. „Am dat mana cu pastorul si cu sotia sa, care era insarcinata”, spune Benc. De la prietenul sau, Eugen Varga, a aflat cine sunt cei doi si de ce stau la el. Ar fi trebuit sa locuiasca in casa parohiala, dar cum nu aveau acolo mobilier, sotii Tokes au fost cazati in casa lui Varga, pana s-a amenajat casa parohiala. „Dupa cativa ani m-am intalnit iar cu Laszlo Tokes si i-am amintit de intalnirea noastra de la Mineu”, spune Romeo Benc. Atunci, in situatia in care era toata suflarea romaneasca, intalnirea cu sotii Tokes a stat mai degraba sub semnul fricii.

Tokes a fost chemat la Zalau in decembrie 1989
Josza Laszlo este unul dintre veteranii presei salajene. Clujean la origine, a ajuns la Zalau prin casatorie. La Cluj a fost coleg de facultate cu Laszlo Tokes timp de trei ani. „Am fost colegi de grupa la Facultatea de Teologie Protestanta din Cluj. L-am cunoscut prin 1971”, isi aminteste Josza. Dupa ce Josza a renuntat la facultate si s-a casatorit la Zalau, nu a pastrat legatura cu colegul sau de facultate, dar mai auzea una-alta despre activitatea lui Tokes. Cand l-a adus Securitatea la Mineu, a aflat de la prieteni, de la cunostinte. In comunitatea maghiara salajeana povestile circulau repede si nu putea fi ascuns faptul ca pastorul de la Timisoara a fost adus in Salaj. „Cand l-au adus la Mineu, stiu ca au fost consultati de medicul legist amandoi, si pastorul, si sotia sa, ca nu cumva sa pateasca ceva”, spune Josza. Iar oamenii din sat au fost incurajati sa il ajute pe pastor, sa ii duca de mancare si sa aiba grija de el. Ceea ce acum ridica suspiciuni in mintea unora, martori la evenimentele din 1989. Pentru ca Securitatea avea prea mare grija de pastor, sa nu i se intample ceva.
In 22 decembrie 1989, cand Ceausescu fugise, si salajenii au prins curaj si au iesit in strada. S-au dus in fata actualei Prefecturi, unde era sediul judetean al Partidului Comunist si care a fost parasit de conducerea comunista a judetului. Josza isi aminteste ca oamenii din piata il cereau pe Laszlo Tokes, ii scandau numele si vroiau sa-l vada, sa se asigure ca e sanatos. „A venit la mine Cornel Grad, care era in nou-infiintata conducere a judetului. Grad stia ca eu il cunosc pe Tokes si m-a rugat sa ma duc cu el la Mineu sa-l chemam la Zalau sa vorbeasca oamenilor, sa-i linisteasca”, spune Jozsa. Si au mers, cu masina lui Cornel Grad, pana in satul unde era adapostit pastorul. „Ne-am intalnit cu Laszlo Tokes, ne-a spus ca este bine, dar a refuzat sa vina. Ne-a zis ca nu merge nicaieri de acolo”. Din fericire, protestele de la Zalau au fost linistite si nu s-a ajuns la varsare de sange.

Tokes dezbinatorul maghiarimii
Multi ani dupa Revolutia din Decembrie 1989, figura lui Laszlo Tokes a fost asociata cu inceputul protestelor impotriva regimului comunist din Romania. A fost considerat un simbol al luptei anticomuniste, insa in timp, perceptia de erou s-a diminuat. Sunt voci care il considera pe Tokes o unealta a Securitatii, in acel scenariu potrivit caruia comunismul a cazut in Romania tocmai prin intermediul serviciilor de informatii care trebuiau sa inlature familia Ceausescu si sa aduca „democratia” prin intermediul propriilor oameni pregatiti special pentru asta. In 23 de ani, viata lui Laszlo Tokes a fost marcata de implicarea sa politica. A ajuns europarlamentar pe listele UDMR si chiar vicepresedinte in Parlamentul European. Totodata, Laszlo Tokes a devenit si un simbol al anti-romanismului si a produs cel putin doua formatiuni politice maghiare care promoveaza politici antinationale. Iar aici vorbim de Partidul Civic Maghiar, proiect abandonat destul de repede, iar mai recent, de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania. Sub patronajul lui Tokes, cele doua partide au militat pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Insa efectul politicii promovate de Tokes a dus la disensiuni in cadrul comunitatilor maghiare. Anul acesta, la alegerile parlamentare, concurenta facuta de PP-MT celor de la UDMR, au pus in pericol chiar intrarea Uniunii in Parlamentul Romaniei, ceea ce ar fi dus la nereprezentarea minoritatii maghiare in Legislativul Romaniei. A devenit, astfel, nu doar un personaj contestat de romani, ci si de o mare parte dintre maghiari. Iar ungurii salajeni, care in 1989 l-au ajutat in perioada exilului de la Mineu, astazi il contesta. Este de notorietate razboiul declaratiilor dintre pastorul Laszlo Tokes si Seres Denes, presedintele UDMR Salaj, liderul salajean acuzandu-l public pe Tokes de impostura.