Noul Guvern condus de premierul Victor Ponta va avea 20 de ministere, sase ministri delegati si trei vicepremieri, din care unul fara portofoliu. Liviu Dragnea, Gabriel Oprea si Daniel Chitoiu sunt propusi ca viceprimeri. Portofoliile ministeriale vor fi preluate de catre: Aparare – Mircea Dusa, Externe – Titus Corlatean, Energie – Constantin Nita, Comunicatii – Dan Nica, Administratie si Dezvoltare Regionala – Liviu Dragnea, Fonduri Europene – Eugen Teodorovici, Educatie – Remus Pricopie, Mediu – Rovana Plumb, Ministerul Tineretului si Sportului – Nicolae Banicioiu, Finante – Daniel Chitoiu, Sanatate – Eugen Nicolaescu, Cultura – Daniel Barbu, Agricultura – Daniel Constantin, Transporturi – Relu Fenechiu, Interne – Radu Stroe, Munca – Mariana Campeanu, Paduri si Ape – Lucia Varga, IMM, Turism si Mediul de Afaceri – Maria Grapini, Justitie – Mona Pivniceru, Industrie si Comert – Varujan Vosganian. Ministri delegati sunt: Buget – Liviu Voinea, Dialog Social – Doina Pana, ministru coordonator pentru proiecte de infrastructura – Dan Sova, Cercetare stiintifica – Mihnea Costoiu, Relatia cu Parlamentul – Mihai Voicu, Romanii de pretutindeni – Cristian David. Aceasta este lista ministrilor cu care se va prezenta vineri Victor Ponta in fata Parlamentului pentru a cere votul de incredere.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu, prefectul Filonas Chis, este de parere ca „Executivul este o constructie logica, focalizata pe zonele deficitare: buget, mari proiecte de infrastructura, economie”. Chis mai spune ca Guvernul va avea „o mai buna coordonare”, dar in schimb trebuie redus numarul functionarilor din ministere.

USL Salaj vede o mai buna coordonare a guvernului
Presedintele PNL Salaj, Radu Capilnasiu, a fost chemat la Bucuresti pentru a valida propunerile pentru noul Guvern si crede ca numarul mare de ministere poate fi „un lucru discutabil”. „Poate fi un minus, dar poate fi si un plus, pentru ca va fi o mai buna coordonare pe sectoare diferite. Trebuie sa vedem rezultatele guvernarii si abia apoi sa facem comentarii. Un lucru pozitiv este ca toti sunt ministri cu experienta si nu s-au facut incercari”, a declarat primarul Zalaului.

Opozitia PDL-UDMR critica guvernul „stufos”
Divizarea mai multor ministere si infiintarea unor noi posturi de ministru este aspru criticata de noua opozitie formata din PDL si UDMR. Proaspat ales in Senatul Romaniei, Alexandru Vegh sustine ca are mari rezerve legate de „numarul ministerelor si fragmentarea ministerelor mari, cum ar fi Economia si Finantele”. „Numarul mare de ministere va insemna un plus de birocratie. Daca trebuie sa obtii anumite avize pentru proiecte o sa treci pe la mai multe ministere. Sunt multe ministere care au functionat bine pana acum. Nu stiu cum pot fi separate Apele si Padurile de Mediu sau Finantele de Buget”, a opinat senatorul UDMR Alexandru Vegh. In aceeasi nota, deputatul PDL Lucian Bode afirma ca „avem cel mai stufos guvern din istorie, la prima vedere cu multi «penali», din categoria «cel mai cinstit guvern»„. „Sunt multe minisuri, toate apartin Guvernului Ponta 1, dar ma rezum la cateva: faptul ca bugetul pe 2013 nu a fost prezentat conform legii pana la data de 15 octombrie, a reprezentat o smecherie de campanie a USL. Astfel, romanii ar fi aflat ca bugetarii nu vor primi in 2013 tichete de masa, tichete cadou sau tichete de vacanta; ar fi aflat ca angajarile sunt blocate in sistemul public”, a precizat Lucian Bode.