Consilierii municipali au stabilit nivelul taxelor si impozitelor pentru anul 2013
Consilierii locali au stabilit ieri ca nivelul impozitelor si taxelor locale pentru anul 2013 ramane la fel ca in acest an. Desi legea permite majorarea acestor taxe si impozite cu pana la 20 la suta, executivul Primariei municipiului Zalau a propus ramanerea la acelasi nivel a acestor impozite si taxe locale. Pe de alta parte, municipalitatea avea posi-bilitatea de a majora nivelul taxelor si impozitelor locale cu 16 la suta, pentru a se alinia cu inflatia, insa nici aceasta varianta nu a fost luata in calcul. Potrivit lui Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau, a explicat, la cererea consilierului PDL Adrian Margin, ca o eventuala marire a nivelului taxelor si impozitelor nu ar fi adus sume semnificative la bugetul local. „Ceea ce se incaseaza de la populatie este cam cinci la suta din valoarea totala a resurselor bugetare ale municipiului. Ca sa va faceti o idee, este cam tot ce inseamna cheltuiala de intretinere a unitatilor de invatamant din Zalau. Marirea impozitelor nu inseamna neaparat o crestere a incasarilor. Dat fiind acest lucru, am considerat ca dam o gura de oxigen pentru familiile din municipiu. Daca pentru noi nu aduce o crestere semnificativa, orice marire de impozite si taxe inseamna mult pentru oamenii din oras, im aceasta perioada grea”, a aratat Capilnasiu.
Pedelistii au incercat sa-l puna in dificultate pe primar
Grupul consilierilor locali alesi pe listele PDL au strecurat in sedinta si o soparla care sa-l puna in dificultate pe primarul orasului. Andrei Margin a sugerat acestuia sa se scada nivelul taxelor si impozitelor cu patru la suta, asa cum permite legea. „nsa primarul Radu Capilnasiu a evitat sa dea un raspuns clar in aceasta privinta, iar consilierii locali au adoptat proiectul de hotarare asa cum l-a propus executivul Primariei. Respectiv, la nivelul stabilit pentru anul 2012.
Proiectul de hotarare prin care s-au stabilit taxele si impozitele locale, dar si nivelul tarifelor si chiriilor pentru administrarea bunurilor ce apartin domeniului public si privat al municipiului, a provocat mai multe discutii. Cei de la PDL au cerut modificarea articolului prin care serviciul de impozite si taxe locale puteau sterge, conform legii, datoriile mai mici de 40 de lei. Adrian Margin a aratat ca, in felul acesta, oricine poate plati taxe si impozite si sa-si lase o datorie de 40 de lei pe care sa solicite, apoi, sa fie stearsa de la creante. „Se creaza un precedent periculos”, a aratat Margin. Primarul Capilnasiu a recunoscut ca are dreptate si a solicitat sa fie stabilita in acest proiect de hotarare suma de 5 lei ca suma maxima pentru stergerea creantelor. Proiectul a fost adoptat prin majoritate de voturi.
Liberalii sunt acuzati ca nu sprijina recalificarea zalauanilor
Tot in acest proiect de hotarare s-a stabilit si cuantumul pretului de inchiriere a salilor de clasa si a atelierelor din scoli pentru firmele care fac cursuri de calificare si recalificare pentru someri. Suma aprobata de consilieri a fost considerata prea mare de catre consilierul PDL Vasile Daraban, care a solicitat micsorarea ei la 5 lei pentru salile de curs si 20 de lei la ateliere. „Cursurile de acest fel se organizeaza in general pentru someri si pentru tinerii care ies din scoli si trebuie recalificati. Sa va dau un exemplu, pe care-l cunosc, pentru ca m-am ocupat de treaba asta in urma cu cativa ani. Un curs de calificare serios dureaza 720 de ore. Daca facem un calcul, pentru orele de teorie organizatorul plateste 4.800 de lei chirie, iar pentru ateliere – 24.000 de lei, ceea ce duce la o cheltuiala de 28.800 de lei numai cu inchirierea spatiilor pentru cursuri. Pentru un astfel de curs, organizatorul obtine maximum 10.000 de lei. Pretul cu inchirierea e prea mare. Si atunci se face rabat la calitatea cursurilor. Ma refer la mai putine ore de teorie si de atelier, ceea ce duce la o calificare deficitara a somerilor”, a aratat Daraban. „nsa Radu Capilnasiu i-a atras atentia ca sunt cursuri de recalificare gratuite, prin AJOFM, iar daca o firma vrea sa faca profit cu somerii, trebuie sa plateasca cat se cere la chirie. „Nu facem nicio afacere cu aceste inchirieri, doar acoperim cheltuielile din spatiile respective”, a argumentat Capilnasiu. „n replica, Daraban i-a reprosat ca nu sprijina firmele mici. „Ca liberal, m-as fi asteptat sa veniti in sprijinul acestor mici afaceri care, pana la urma, afecteaza somerii din Zalau”, a mai spus Daraban. „nsa propunerea consilierului PDL a fost respinsa si cuantumul a ramas asa cum l-au stabilit cei de la Primarie.