Social – liberalii vor avea peste 60 la suta din mandatele din Parlament si vor sa guverneze fara maghiari

Uniunea Social Liberala a obtinut 60 la suta din voturile exprimate la nivel national in cadrul alegerilor generale, iar dupa redistribuire ar putea obtine peste 66 la suta din locurile din Parlament, ceea ce i-ar asigura majoritatea absoluta. Doua treimi din mandatele viitorului Parlament ii dau posibilitatea Uniunii Social Liberal sa modifice chiar si Constitutia Romaniei. Cu toate acestea, imediat dupa alegerile de duminica, in spatiul public s-a vorbit mult despre cooptarea UDMR-ului in arcul guvernamental. Parerile sunt destul de impartite in cadrul Uniunii, iar parlamentarii salajeni alesi pe listele USL se opun unei guvernari alaturi de UDMR. Liberalul Mirel Talos este de parere ca votul de duminica, acordat USL, a fost si un vot negativ la adresa guvernarii PDL-UDMR. „Dupa parerea mea, prezenta UDMR la guvernare este inoportuna. UDMR a participat la o guvernare, impreuna cu PDL, care a fost taxata de votul opiniei publice. Electoratul USL nu doreste participarea UDMR la guvernare pentru ca aceasta formatiune politica este asociata fostei guvernari”, a opinat deputatul de Zalau, Mirel Talos. Potrivit acestuia, principala prioritate a noului guvern USL trebuie sa fie economia tarii, iar „modi-ficarea Consititutiei este doar un obiectiv secundar”. Si celalalt deputat al USL Salaj, Iuliu Nosa, considera ca prezenta UDMR in arcul guvernamental nu este necesara. „USL are o majoritate suficienta incat poate constitui viitorul guvern. Peste 60 la suta din mandate vor fi repartizate USL. In acest moment, daca va fi constituit noul guvern si va fi numit premier Victor Ponta, nu cred ca avem nevoie de o colaborare guvernamentala cu UDMR”, a declarat Iuliu Nosa. Social-democratul mai spune ca obiectivele principale ale noului guvern ar trebui sa fie „reintregirea salariilor din sistemul bugetar si revizuirea Codului Fiscal in ce priveste contributiile la asigurarile de stat a angajatilor si anga-jatorilor”.

UDMR si-ar dori o guvernare alaturi de USL
Daca USL va solicita UDMR o intrare in arcul guvernamental, maghiarii spun ca ar accepta cu placere acest lucru. „Din punctul meu de vedere, daca ni se solicita intrarea la guvernare, ar fi de datoria noastra sa intram in coalitie pentru a participa la bunul mers al tarii. Cred ca UDMR trebuie sa ia parte la greul conducerii tarii”, ne-a declarat presedintele UDMR Salaj, Seres Denes, proaspat ales deputat de Cehu. Parlamentar din 1992, Seres Denes afirma ca prioritatile noii puteri ar trebui sa fie „regandirea manage-mentului institutional al accesarii fondurilor europene si a sistemul de sanatate publica”.

Invingatorii alegerilor vor regionalizare in 2014
Inainte de a fi propus pentru continuarea man-datului de premier, pesedistul Victor Ponta a anuntat ca USL va discuta cu toate partidele parlamentare „despre cum trebuie sa arate viitoarele regiuni de dezvoltare”. Calendarul prezentat de catre premier prevede modificarea Constitutiei in prima sesiune parlamentara, in intervalul februarie-iunie 2013, si pregatirea regiunilor pana la alegerile europarlamentare din mai 2014 si organizarea simultana a acestor alegeri cu cele regionale. Regiunile de dezvoltare care vor fi organizate in cadrul procesului de regionalizare vor prelua cat mai multe dintre atributiile admini-strative si de decizie ale Guvernului, dar si ale judetelor, fara ca la constituirea acestora sa fie luat in calcul criteriul etnic.