Premierul Victor Ponta a anuntat ca a primit informarea oficiala privind deblocarea POSDRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), a doua zi dupa ce si Programul Operational Sectorial Mediu a primit unda verde de la Uniunea Europeana. Finantarea pe POSDRU a fost stopata inca de la jumatatea acestui an, cand UE a decis ca in cadrul acestui program de finantare s-au facut mai multe nereguli si autoritatile romane nu au luat masurile necesare corecturii acestora. Abia in luna noiembrie Guvernul Romaniei a auntat ca accepta corecturile financiare impuse de UE, in cuantum de 198 de milioane de euro. Odata cu vestea deblocarii POSDRU, beneficiarii de finantare care au proiecte in derulare incep sa respire usurati. Dar, timp de sase luni, blocajul fondurilor a dus la probleme in derularea proiectelor si la probleme financiare pentru beneficiari.

Dezvoltarea resurselor umane in judetul Salaj a suscitat interes, ca finantare, atat in mediul privat, cat si in cel institutional. La inceputul acestui an, trei axe de finantare aveau si beneficiari salajeni, care au depus proiecte de cateva milioane de euro. Pentru imbunatatirea eficacitatii organizationale a fost depus un proiect in valoare de 114.148 de euro, pentru dezvoltarea resurselor umane din educatie si formare – doua proiecte in valoare totala de peste jumatate de milion de euro, pentru promovarea culturii antreprenoriale – un proiecrt in valoare de 238.800 de euro, iar pentru dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare – doua proiecte de peste 1,8 milioane de euro. La care se adauga cele depuse in cursul acestui an, dintre care cel depus de AJOFM Salaj privind performanta si calitatea in servicii este de peste 10 milioane de lei. Avem astfel o serie de institutii si firme salajene care au derulat proiecte finantate prin POSDRU si care s-au trezit, la jumatatea acestui an ca fondurile au fost blocate. Termenii contractelor i-a obligat pe beneficiari sa continue derularea proiectelor, fara insa a avea posibilitatea de a-si recupera banii prin intocmirea trimestriala a cererilor de rambursare. „Pe cele doua proiecte pe care le derulam prin AJOFM avem deja patru cereri de rambursare trimise. Au fost verificate si am primit scrisorile de acceptare, insa mai ramane sa primim si banii”, a declarat Romeo Sarca, directorul AJOFM Salaj.

Sase luni de asteptare
Unul dintre beneficiarii finantarii prin POSDRU ne-a explicat ce au insemnat cele sase luni de blocare a finantarilor pentru firma sa. „Din luna iunie nu am mai primit nicio finantare. Avem trei cereri de rambursare acceptate de organismul intermediar, care insa nu au fost platite”, spune beneficiarul, care a cerut sa i se pastreze anonimatul. Cum s-a descurcat insa in ultimele sase luni, in conditiile in care trebuia sa implementeze proiectul? Beneficiarul spune ca a trebuit sa deruleze etapele cuprinse in proiect si a ramas cu facturi neplatite la furnizorii de materiale, pe care va trebui sa le onoreze odata ce primeste banii. Insa cel mai greu i-a fost cu statul, pentru ca institutiile statului nu te iarta la plata taxelor cu salariile pentru cei implicati in proiect. „Ca sa nu ti se blocheze conturile, ca n-ai platit taxele, trebuie sa iei bani imprumut si sa-ti platesti angajatii”, spune beneficiarul. Doar ca, timp de sase luni, aproximativ 18 persoane au stat cu sufletul la gura ca firma nu va putea sa le dea salariile. Pe langa blocajul financiar al firmelor care implementeaza astfel de proiecte, la care se adauga componenta sociala – angajatii care depind din punct de vedere salarial de efectuarea platilor, survine si partea de corectii financiare care se aplica retroactiv in acest caz. „Noi ne-am facut un buget si o estimare a costurilor de la inceput, iar acum ei vin si ne aplica corectii financiare retroactiv. Dar noi am platit deja salarii si alte cheltuieli necesare pentru derularea proiectului si ne trezim cu penalitati”, mai spune beneficiarul.
Pe de alta parte, chiar daca Uniunea Europeana a suspendat platile pe acest program, Guvernul ar fi trebuit sa asigure platile pentru proiectele aflate in derulare din fonduri proprii. Acest lucru nu s-a facut. Vestea ca s-au deblocat platile de la UE are cumva darul de a linisti beneficiarii. Acestora deja li s-au aprobat cererile de rambursare a cheltuielilor, insa nu se stie cand se vor face deconturile. Pentru ca autoritatile de management trebuie sa centralizeze datele culese din teritoriu si sa le trimita institutiilor europene. Acestea, la randul lor, au un termen pentru verificarea documentatiilor si abia dupa aceea banii vor fi directionati catre beneficiari. „Anul acesta nu cred ca vom primii bani. Intrebarea e cat de repede, anul viitor, se vor face platile? Pentru ca, la randul meu, trebuie sa platesc facturi catre furnizori pe care ii tin blocati”, mai spune beneficiarul din Zalau.