Ne aflam in perioada in care guitatorii sunt sacrificati pe altarul suncilor, carnatilor, amboanelor etc. Cuprinsi de euforie, sa nu uitam ca o pacoste fara egal pe capul consumatorului o poate aduce trichineloza.
Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Salaj (DSVSA) atrage atentia asupra efectuarii analizelor de laborator la carnea de porc provenita din gospodariile populatiei. Potrivit directorului executiv al institutiei antementionate, Mircea Martin, pentru a preveni infectarea cu Trichinella spiralis li se recomanda cetatenilor sa efectueze examenul trichine-loscopic la toti porcii sacrificati pentru consum propriu. Examenul poate fi efectuat la cele doua laboratoare sanitar veterinare din Zalau, precum si la circumscriptiile veterinare din Simleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei sau la cabinetele medicale private din peste 30 de comune ale judetului care dispun de aparatura necesara depistarii larvelor inchistate in carne (muschi). Multi consumatori ignora pericolul de imbolnavire si considera ca animalele pe care le-au crescut si hranit in gospodarie nu pot fi un pericol pentru sanatatea lor. Gresit! Pentru evitarea imbolnavirilor de trichineloza dr. Mircea Martin recomanda efectuarea examenului trichineloscopic la fiecare porc taiat in gospodarie. Pentru examen, proprietarul porcului trebuie sa duca la cabinetul medicului veterinar 100-150 de grame de muschi abdominal recoltat din diafragma, muschii limbii, falci, zona intercostala. Examenul trichineloscopic dureaza in jur de 15 minute, iar pretul este de 7 lei. Si mistretii rezultati din partidele de vanatoare sunt examinati obligatoriu, pentru ca, de pilda, anul trecut trei mistreti au fost gasiti pozitiv si distrusi. Pana pe data de 31 decembrie, fiecare circumscriptie sanitara veteri-nara din municipiul Zalau si din orase va asigura serviciul de permanenta de luni pana sambata intre orele 8.00-18.00 si duminica intre orele 8.00-12.00. Carnea porcilor sacrificati in gospodarii nu poate fi vanduta, iar animalele vii pot fi comercializate numai in targurile autorizate, a mai precizat directorul DSVSA Salaj.

Trichineloza este o boala cu care ramai toata viata
In Salaj, cele mai multe imbolnaviri de trichineloza au avut loc in anii 2006 (17) si 2007 (24). Trichineloza este o boala zoonoza (boala transmisibila de la animal la om), provocata prin consumul carnii crude sau preparate de la animalele contaminate cu Trichinella, un nematod parazit inchistat in celulele musculare. In momentul in care parazitii invadeaza tubul digestiv, in prima saptamana de la infectie, pot aparea simptome precum, dureri abdominale, diaree, greata, varsaturi, constipatie. Dupa cea de a doua saptamana de infectie, larvele de trichinella migreaza catre circulatia sangvina provocand hipertermie (febra), cresterea numarului de globule albe, hemoragii ale conjuctivitei, ale retinei si ale unghiilor, aparitia tulburarilor cardio-vasculare. Dupa cea de a treia saptamana de la infectie apar simptome de boala la nivelul musculaturii, slabiciune musculara, dureri musculare. Muschii maxilarelor, cei din jurul ochilor, ai gatului, dar si cei din jurul diafragmei si ai spatelui sunt adesea cei mai afectati de nematodul parazit.
Masura cea mai importanta de prevenire a bolii este examenul trichineloscopic, despre care am vorbit mai sus. Este recomandat sa se prepare carnea de porc la temperaturi ridicate, este bine sa se evite friptura in sange. Carnea, organele si produsele provenite de la animalele infestate cu trichinella se interzic a fi date spre consum. Acestea vor fi distruse prin ardere.
„In contextul celor prezentate mai sus, sfatuim cititorii sa nu ignore pericolul pe care il prezinta trichineloza, fiind o boala ireversibila si sa retina ca este mai usor sa previi boala decat sa o tratezi”, a concluzionat directorul Mircea Martin.