Angajatii din institutiile publice nu primesc prime de sarbatori pentru ca legislatia nu permite. Singurii angajati care spera ca Mosul sa le aduca venituri in plus sunt cei din mediul privat sau din companiile care au ca actionari administratiile locale.
La bugetari nu vine Mosul
In anul 2010, pe fondul crizei economice, guvernul Boc a taiat toate stimulentele si primele care se puteau acorda bugetarilor, inclusiv cel de-al treisprezecelea salariu. Lucratori in administratia publica, profesori, personal medical, toti au pierdut o parte din veniturile pe care le primeau in preajma sarbatorilor de iarna. Primarii din orasele salajene spun ca, daca ar exista cadrul legal, ar da prime de Craciun angajatilor, dar nu o pot face datorita restrictiilor bugetare. Singurii care pot primi bani de Craciun, fie sub forma de cadou sau prima de porc, sunt angajatii contractuali de la societatile comerciale care sunt in subordinea administratiilor locale. Cei de la Citadin ar putea primi anul acesta o prima de porc, daca le permite bugetul. „Am discutat pe tema asta cu directorul de la Citadin. Ne-ar placea sa le dam oamenilor macar de jumatate de porc, o prima de 400 de lei, dar nu exista resurse financiare. Probabil vor primi 150-200 de lei”, spune primarul Radu Capilnasiu. La Transurbis situatia este si mai neclara. Anul trecut, angajatii de aici au primit fiecare 100 de lei impozabili, suma pe care nu se stie inca daca o vor primi si-n acest an. Pentru ca Transurbisul nu are inca un director si se asteapta definitivarea consursului, in speranta ca noul director va da angajatilor macar suma primita anul trecut.
Compania de Apa Somes are 1800 de angajati in total. Din care 414 sunt in Salaj. Potrivit purtatorului de cuvant al companiei, Lucian Croitoru, anul trecut fiecare angajat al companiei a primit cate 100 de lei, indiferent de functia ocupata. „Nu s-a luat inca in discutie acordarea primei de Craciun, zilele acestea va avea loc o sedinta a Consiliului de Administratie care probabil va decide daca se acorda prima sau nu. Ne-ar bucura daca am putea sa dam o prima de 100 de lei la fiecare angajat, asa cum s-a facut si anul trecut”, a spus pentru Graiul Salajului Lucian Croitoru.
Sperante pentru angajatii din privat
Daca lucrurile sunt neclare in sectorul bugetar, speranta pentru un Mos Craciun darnic ramane la angajatii din mediul privat. Companiile private stiu sa-si pretuiasca mai bine angajatii si stiu sa-i stimuleze prin mici sume de bani date de Craciun sau prin cadouri in produse.
„TenarisSilcotub ofera un pachet de bonusuri fixe, patru pe an. Este vorba de bonusurile de Craciun, de Pasti, de Ziua Metalurgistului (15 august) si de prima de vacanta. Ele insumeaza 1.150 de lei, din care bonusul de Craciun este de 120 de lei”, a declarat pentru presa nationala Gabriel Podskubka, seful pe regiunea Europei de Est in cadrul grupului Tenaris, care are in Romania afaceri de 340 de milioane de euro. Cele patru bonusuri fixe oferite de companie suplimenteaza bonusurile variabile, oferite in functie de performanta si productivitatea individuala a angajatilor.
Angajatorii privati ofera premii de Craciun in bani, in bonuri de masa sau chiar in produse angajatilor, reusind sa stimuleze astfel loialitatea fata de firma si sa stopeze plecarile din productie.
Pentru sindicalisti, Mos Gerila era mai bun
Traditia dinainte de ‘89 i-a invatat pe angajatii care erau membri de sindicat ca, de sarbatorile de iarna, primesc cadouri de la sindicat. Din pacate, daca Mos Gerila comunist avea tolba plina pentru miile de angajati de la Armatura, Silcotub sau Emailati, Mos Craciun nu mai tine cu sindicalistii. E din ce in ce mai sarac si mai dezinteresat de membrii de sindicat. Potrivit lui Pompiliu Ceaca, liderul Cartel Alfa Salaj, anul trecut unele sindicate au facut cadouri de Craciun, altele nu. Inca nu s-a stabilit clar ce face fiecare sindicat din Salaj, dar nu sunt mari sperante ca membrii acestora vor primi o mica atentie in chip de solidaritate. Eusebiu Lehene nu are vesti bune pentru profesori. „Pachete nu facem, poate vom da cadouri pentru copii. N-avem statut de angajatori, cel mai probabil vom merge pe pachetele pentru copii”, spune Lehene.