Exista tot mai multe voci care sustin paralelismul vremurilor pe care le traim cu controversata perioada interbelica. Pentru ca imaginea sa devina si mai cenusie, sa nu zic sumbra, au fost identificate chiar analogii intre evenimentele si personajele acestei epoci. Sa nu mai vorbim de vremea lui Caragiale…Lasand la o parte speculatiile si pe coana Zoitica si pe diva Elena Lupescu, as dori sa iau in discutie coruptia, un fapt pe cat de concret pe atat de evident. Mai ales ca se apropie alegerile parlamentare si o sumedenie de corupti ravnesc la un scaun din sfatul tarii. Daca stau bine si rumeg, coruptia de azi nu e o caricatura a coruptiei interbelice, nici a celei de la inceputul secolului trecut, ci o continuare in formele ei cele mai obscure. Nu mica si marea coruptie, ci coruptia de supravietuire si coruptia de imbogatire. Sau altfel zis, marea coruptie are o conotatie glorioasa, pe cand mica coruptie duce mai degraba spre gainarii, spre umilire. Stai si te crucesti cum un fost premier declara cu seninatate, intre doua anchete ale procurorilor, ca, desi stia ca membrii cabinetului sau sunt corupti , a considerat ca este mai bine sa taca, pentru a nu strica imaginea Romaniei in fata Europei. Desigur, „conducatorii sunt de la Dumnezeu”, ne spune Biblia, si de aceea in biserici, la fiecare slujba, ne rugam pentru ei cu formula consacrata „si inca ne rugam pentru conducatorii nostri”. Iata o rugaciune amara pe care o spunem de ani de zile pentru niste oameni care ne-au bagat mainile in buzunare, fara nici un pic de jena, de mila, fara nici o urma de regret. Nu le-am cerut niciodata alesilor nostri sa se roage pentru noi, nu le-am cerut sacrificii si nu le-am pus in carca maldare de probleme personale pe care sa ni le rezolve. In schimb, am avut taria sa ne rugam pentru o clasa conducatoare pe care doar banuiam ca e corupta. Era de ajuns ca acesti conducatori sa inteleaga ca a fura de la stat inseamna a baga mana in farfuria fiecarui amarat din tara asta, in frigiderul fiecarei familii si-n felia de paine a fiecarui copil.”Si inca ne rugam pentru conducatorii nostri”… Si pe zi ce trece, rugacinea noastra e tot mai stearpa.
„Si inca ne rugam pentru conducatorii nostri”
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...