Incepand cu luna decembrie, testarea femeilor insarcinate pentru depistarea virusului HIV va deveni obligatorie, anunta reprezentantii Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti, care informeaza totodata ca Ministerul Sanatatii va emite un ordin care se prevada obligativitatea acestei investigatii.
Initiativa este binevenita si pentru salajence, pentru ca nu toate femeile insarcinate erau testate pentru depistarea virusului HIV, dupa cum a informat directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, medicul ginecolog Majdik Vasile. „Testul HIV era recomandat gravidelor si pana acum de catre medici, dar nu toate femeile il faceau. De obicei, acest test era efectuat cu precadere de femeile gravide trimise la analize de medicul de familie. Testul HIV a fost si, cu siguranta, va ramane gratuit, fiind cuprins in programele nationale de sanatate”, spune doctorul Majdik.
Initiatorii acestei prevederi spun ca beneficiile testarii obligatorii pentru depistarea HIV sunt multiple, dar cea mai importanta este sansa nasterii unui copil sanatos dintr-o mama infectata cu HIV.

19 cazuri de infectare cu HIV in Salaj
Primul caz de SIDA la noi in judet a fost diagnosticat in 1992, iar la sfarsitul anului 2011 erau inregistrate in evidentele Directiei de Sanatate Publica(DSP) Salaj aproximativ 19 cazuri de persoane infectate cu virusul HIV. Insa, autoritatile suspecteaza ca numarul real al bolnavilor este mult mai mare daca se ia in calcul teoria „iceberg-ului”, conform careia fiecare caz depistat „ascunde” alte 15 cazuri nediagnosticate. Autoritatile atrag atentia asupra importantei testarii HIV pentru ca SIDA este una dintre cele mai grave boli din istoria omenirii. SIDA nu se vindeca, nu exista vaccin, iar tratamentul nu asigura decat cresterea calitatii vietii bolnavului si prelungirea anilor de supravietuire.