Experientele traite in Spania, Italia, Franta, China si chiar SUA i-au determinat pe copii sa comunice mai bine cu profesorii si colegii lor

Sapte elevi ai Scolii Gimnaziale „Gheorghe Lazar” Zalau, care au frecventat unitati de invatamant in strainatate in anii scolari anteriori, fiind plecati cu familiile ori pentru a practica diferite sporturi, s-au intors acasa si au tinut sa le povesteasca si colegilor lor experientele traite in tarile care i-au „gazduit” si pentru a le „imbogati” cultura generala cu obiective turistice care merita vizitate, din punctul lor de vedere. Pentru a-i ajuta sa comunice mai usor, profesoara Diana Iacob a organizat vineri, in sala festiva a Scolii „Gheorghe Lazar” o sesiune de comunicari intitulata „Unitate in diversitate”.
In fata colegilor, a directoarei Cristina Pop, a invatatoarei Livia Durcau si a doua mamici reprezentante ale parintilor, elevii au vorbit despre ceea ce i-a impresionat in lumea larga. Darian Pop, elev in clasa a VII-a, a locuit cativa ani in Spania. Acolo a invatat multe lucruri, dar cea mai importanta realizare pentru el a fost ca a invatat limba spaniola. Scoala este diferita fata de cea romaneasca si a fost greu pentru el sa se obisnuiasca, dar s-a straduit si vorbeste fluent limba spaniola. „Parintii mei au luat o decizie curajoasa. De a ne intoarce acasa, unde imi continui scoala”, spune Ionut, cu o urma de regret dupa soarele, marea si maslinele pe care le-a avut in Spania. O alta experienta cat se poate de interesanta este cea a elevei Chen Xin Alisia, un puiut de chinez de clasa a V-a, care se straduieste sa vorbeasca limba romana. A venit la Zalau din Shanghai si ii place noua lume pe care a descoperit-o aici. Alisia spune ca se simte mai in siguranta, pentru ca nici scoala nici strada nu sunt aglomerate. „In Shanghai locuiesc peste 10 milioane de oameni si strazile sunt foarte aglomerate. Nu prea circulam cu masina, iar la scoala eram 64 de elevi intr-o clasa. Si noi si profesorii, aveam microfoane pentru a ne face auziti cand raspundeam la intrebari si eram grupati cate patru sau cate doi. China este o tara de frumoasa, dar imi place foarte mult si aici”, povesteste micuta chinezoaica. Un alt elev, care si-a petrecut copilaria in Italia, frecventeaza cursurile Scolii Gheorghe Lazar in clasa a VI-a. A locuit la Milano, unul dintre cele mai frumoase orase din lume care i-au „incantat copilaria”. „Am invatat italiana, dar mi-a fost greu la scoala pentru ca eram singurul roman din clasa. Italia este o tara frumoasa, iar la Milano puteti vedea foarte multe lucruri interesante – Scala din Milano, Biserica Santa Maria, unde gasiti pictura Cina cea de taina a pictorului Leonardo Da Vinci”, spune Paul. In Spania au locuit alti doi elevi – Alexandra Giurgiu, eleva in clasa a VI-a, si Denis Balaticiu, elev in clasa a VIII-a. Ambii au ramas impresionati de cultura spaniolilor, de parcurile de distractie si spun ca vor „iubi toata viata Spania”.
Tenis-ul de camp l-a dus pe George Bagarean, elev in clasa a VI-a, direct la Paris, unde a locuit cateva luni. Aici a ramas impresionat de Turnul Eiffel, de gradina zoologica, dar cea mai mare realizare a lui a fost intalnirea cu marea tenismena Serena Williams, cu renume mondial in acest sport. George a povestit colegilor sai ca in Franta l-a fascinat si baza sportiva unde s-a antrenat, unde sportivii aveau la dispozitie 20 de terenuri acoperite. Si nu a omis sa vorbeasca si de Palatul Versailles, pe care a avut ocazia sa-l viziteze. Dar acum s-a intors acasa si continua studiile, dar si sportul care i-a oferit posibilitatea sa calatoreasca peste hotare pentru a deveni un sportiv adevarat.
O alta experienta interesanta a fost cea a elevului de clasa a VIII-a, Antoniu Ciorocan, care a locuit in urma cu doi ani in Oregon, Statele Unite ale Americii. Ceea ce la impresionat a fost dotarea scolilor din SUA si regulile stricte pe care toti elevii trebuie sa le respecte daca nu vor sa fie pedepsiti. „Aveam o scoala foarte bine dotata, cu o biblioteca in care beneficiam de camere de studiu, calculatoare si tot ce aveam nevoie. Dirigintele se intalnea frecvent cu parintii si discutau situatia scolara. Dar am simtit ca nu apartin acelor locuri, constituind unul dintre motivele pentru care ne-am intors acasa”, povesteste Antoniu.
Pentru curajul de a vorbi in fata colegilor si pentru povestile frumoase spuse in cadrul intalnirii, elevii au primit din partea profesoarei Diana Iacob diplome si felicitari. „Eu nu am ce sa va ofer in schimb decat un multumesc si o diploma. Dar sper ca amintirea acestei zile, in care le-ati impartasit colegilor si profesorilor experienta voastra, sa va aduca bucurie in suflet si trebuie sa le multumim si parintilor care v-au oferit ocazia de a vedea aceste tari si locuri frumoase”, a precizat profesoara.