Catina este un arbust intalnit la noi in tara in mai toate zonele, de la delta pana in zona submontana. Fructele cu un gust acrisor-stringent se recolteaza din a doua jumatate a lunii august pana la mijlocul lunii octombrie. Fructele de culoare galbena contin un complex de vitamine: vitamina C (de zece ori mai multa ca citricele), vitamina A, vitamina B1, B2, B6, B9, vitamina E si vitamina K dar si minerale: calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu.
Actiune farmacologica
Ajuta la detoxifierea ficatului, protectie impotriva bolilor de inima, combate stresul, are efect cicatrizant, creste puterea de aparare nespecifica organismului impotriva bolilor, incetineste imbatra-nirea.
Indicatii terapeutice (intern)
Hepatite acute si cronice, ciroza hepatica, avitaminoza, urticarie, diaree ,dizenterie, diverse dematoze. Boli coronariene: hipertensiune arteriala, anxietate, depresie. Afectiuni oftalmo- logice: miopie, hipermetropie, glaucon, cataracta, boli manifestate prin imunitate scazuta, snsibilitae scasuta la infectii.
Uz extern
Catina se foloseste in tratamentul local al arsurilor termice si chimice, degeraturilor, algodermiilor, ranilor cu vindecare lenta. Este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protectie impotriva radiatiilor solare sau de alta natura.
Mod de administrare (intern)
Infuzie de doua lingurite de fructe la o cana de 250 de mililitri. Se beau doua cani pe zi. Vinul de catina se prepara dintr-un kilogram de fructe la 20 de litri de apa la care se adauga trei kilograme de zahar. Se lasa la fermentat patru saptamani.
Extern
Se aplica uleiul de catina pe piele inainte de expunerea la soare pentru a proteja pielea de arsuri si totodata ii confera pielii o nuanta de bronz foarte placuta Uleiul de catina se prepara astfel: se introduc fructele zdrobite intr-o sticla, peste care se toarna ulei de floarea soarelui sau si mai bine de masline. Se tine sticla langa o sursa de caldura timp de cel putin 14 zile, intre timp se agita cat de des, se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa la frigider.