Aproape toate blocurile din Zalau pot fi reabilitate termic pe bani europeni, pentru ca sunt construite intre ani ‘50-’90 si se incadreaza in conditiile impuse de initiatorii proiectului.

Posibilitatea reabilitarii termice a blocurilor prin fonduri europene si cu o contributie minima a locatarilor a determinat 25 de asociatii de proprietari din Zalau sa depuna deja cereri la Primaria Zalau in vederea obtinerii finantarii prin programul de reabilitare termica „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”, demarat de la 1 noiembrie, dupa adoptarea unei Ordonante de Urgenta a Guvernului.
Actul normativ prevede ca au prioritate la obtinerea finantarii constructiile cu un numar mare de apartamente care au fost ridicate in perioada 1950-1990. Reprezentantii municipalitatii spun ca in Zalau majoritatea blocurilor de locuinte au fost construite in perioada mentionata si ca aproape toate nu sunt eficiente din punct de vedere energetic. In consecinta, oricare bloc din Zalau poate fi reabilitat in cadrul acestui program, conditia principala fiind depunerea formularului de solicitare a finantarii si intocmirea proiectului. Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, a precizat ca „nu se accepta reabilitarea termica partiala a unui bloc format din mai multe scari sau tronsoane si, in acest caz, asociatiile de proprietari constituite pe scari sau tronsoane vor depune documentatiile pentru tot blocul. Astfel, se va reabilita intreaga cladire. Asociatiile vor forma un singur proiect pentru respectivul bloc in totalitatea sa, in vederea asigurarii unei solutii tehnice unitare pe intreaga constructie, inclusiv din punct de vedere al aspectului si cromaticii anvelopei blocului”. Un exemplu in acest sens este blocul Perla, printre primele blocuri din Zalau atat din punct de vedere al anului constructiei, cat si al aspectului dezolant pe care-l da principalei artere din municipiu. Cum Ordonanta Guvernului prevede ca administratiile locale au obligatia sa inventarieze, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, blocurile de locuinte si casele construite in perioada 1950-1990, reprezentantii Primariei Zalau sustin ca in municipiu nu mai este nevoie de acesta procedura, deoarece in 2009 s-au identificat si inventariat toate constructiile, inventar comunicat la vremea respectiva Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Cat plateste fiecare
Amintim ca finantarea pentru reabilitarea termica se refera atat la lucrarile de interventie, cat si la realizarea auditului energetic si a expertizei tehnice, iar contributia administratiilor locale poate fi de maxim 30 la suta din lucrarile ce se aproba prin hotarare de consiliu local. Cota de contributie a proprietarilor nu poate fi mai mica de 10 la suta din valoarea lucrarilor, insa au fost stabilite si criterii de scutire a unor categorii de persoane de la plata acestui cuantum. De asemenea, actul normativ prevede si posibilitatea ca primariile sa preia in sarcina lor contributia financiara a proprietarilor, dar cu conditia sa recupereze banii in maxim 10 ani.