Si asigurare, si coplata!
Pentru serviciile medicale de care acum orice asigurat beneficiaza in mod gratuit, din toamna am putea fi nevoiti sa scoatem din buzunare sume variabile de bani. Conform unui proiect al Ministerului Sanatatii, o vizita la medicul de familie ar putea costa, de la 1 septembrie, 5 lei, in timp ce o consultatie la un medic specialist (pe baza de trimitere!) va necesita plata sumei de 10 lei. De asemenea, si internarea in spital va implica o taxa, in cuantum de 100 de lei pentru sapte zile petrecute acolo.
Scopul: mai putine internari
„Acest sistem de coplata a serviciilor medicale – ne-a explicat Andrei Barbu Todea, presedintele – director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate – nu a fost conceput neaparat pentru a aduce mai multi bani in sanatate, ci pentru a regla lucrurile care astazi nu sunt reglate”. Presedintele CJAS s-a referit, astfel, la faptul ca prea multi bolnavi se adreseaza, pentru orice afectiune medicala, direct spitalelor, sarind peste primele paliere, reprezentate de medicul de familie, respectiv peste medicul din ambulatoriul de specialitate. „De aceea sunt si sumele diferentiate”, a precizat Todea, subliniind ca prin „taxarea” mai accentuata a internarilor se urmareste, de fapt, descurajarea spitalizarii excesive, in conditiile in care serviciile medicale spitalicesti sunt cele mai scumpe.
Urgentele nu intra la coplata
Andrei Todea ne-a mai explicat ca acest sistem de coplata nu se va aplica tuturor bolnavilor, ci doar acelora care apeleaza la „servicii medicale la cerere”. Este vorba, astfel, despre investigatiile solicitate in mod expres de pacient, pe langa cele ce vor fi prevazute in protocoale specifice fiecarei afectiuni. „Daca discutam de apendicita, vom avea un ghid de practica, un ghid clinic in care vom sti foarte clar care sunt serviciile medicale pe care un bolnav le primeste in caz de apendicita. Evident, acestea vor fi sustinute integral de catre Casa de Asigurari. Daca bolnavul va dori ceva in plus, va interveni coplata” – a precizat, pentru presa centrala, Ion Bazac, ministrul sanatatii. Sistemul de coplata nu se aplica, ne-a declarat presedintele CJAS Salaj, cazurilor tratate prin Unitatile de Primire a Urgentelor sau celor internate prin aceste unitati.
Contributia nu se diminueaza
De precizat este si faptul ca, desi acest sistem va aduce cheltuieli suplimentare pentru pacienti (fie si la o simpla vizita la medicul de familie, care pana acum era gratuita), contributia lunara a fiecaruia la fondul de asigurari de sanatate nu va fi diminuata. Cat despre intrebarea daca sistemul sanitar romanesc este pregatit pentru aceasta coplata a serviciilor medicale, sunt voci care sustin ca… nici vorba. Coplata se aplica, spun aceelasi voci, si in alte tari, insa pe sisteme sanitare mult mai… sanatoase.
Vom plati de doua ori pentru sanatate
Articole
Pașapoartele se livrează gratuit, la orice adresă
Direcția Generală de Pașapoarte informează că, începând cu 1 ianuarie 2025, s-a simplificat procedura de ridicare/ livrare a pașapoartelor simple electronice. Dacă până acum se livrau contra cost doar la adresa solicitantului, din prima zi a anului 2025, costul livrării este zero și se pot livra la orice adresă indicată de solicitant. „Interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte se simplifică, astfel încât aceștia vor avea posibilitatea de a opta pentru livrarea pașaportului simplu electronic, gratuit, la orice…
Mai mult...Accident la Borla. Șoferița, transportată la spital
Joi dimineața, la ora 08.35, pe DN 1F, o femeie de 32 de ani din Bobota a intrat pe contrasens și a ajuns cu mașina în gardul unei case din Borla. Potrivit IPJ Sălaj, femeia circula pe direcția Bobota-Zalău, iar circumstanțele în care s-a produs accidentul sunt în curs de cercetare. În urma impactului, femeia a suferit leziuni pentru îngrijirea cărora a fost transportată la o unitate medicală. La testarea cu etilotestul rezultatul a ieșit negativ. Au…
Mai mult...