Taxele si tarifele pentru anul viitor care se afla in competenta Consiliului Judetean au fost aprobate saptamana trecuta in sedinta de Consiliu, cu unanimitate de voturi.
Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism este diferentiata in functie de locatia cladirii – in mediul rural sau in orase, dar si in functie de suprafata pentru care se obtine certificatul. In mediul urban, pentru un certificat de urbanism se plateste minim 6 lei, pentru cladirile de pana la 150 metri patrati inclusiv si ajunge pana la 15 lei pentru o suprafata cuprinsa intre 751 si 1.000 de metri patrati. Pentru constructiile care depasesc 1.000 de metri patrati se plateste 15 lei, plus 0,01 lei pentru fiecare metru patrat in plus. In mediul rural, taxa perceputa este de 50 la suta din valoarea taxei prevazute pentru mediul urban.
Pentru autorizatia de construire, taxa stabilita de Consiliul Judetean este de 1 la suta din valoarea autorizata a lucrarilor, inclusiv a instalatiilor aferente acestora. Pentru cladirile ce urmeaza a fi folosite ca locuinta sau anexa la locuinta, taxa este de 0,5 la suta din valoarea autorizata a lucrarilor. De asemenea, pentru prelungirea certificatului de urbanism sau a autorizatiilor de construire, se plateste 30 la suta din valoarea taxei initiale.
In cazul in care se solicita Consiliului Judetean autorizatie de foraje sau excavari, necesare studiilor geotehnice, ridicarilor topografice, exploatarilor de cariera, balastierelor, sondelor de gaze sau petrol, precum si a altor tipuri de exploatari, taxa perceputa este de 10 lei pentru fiecare metru patrat.
Taxa pentru eliberarea autorizatiei necesare pentru lucrarile de organizare de santier in vederea realizarii unei constructii, dar care nu sunt incluse in alta autorizatie de constructie, este de 3 la suta din valoarea autorizata a lucrarilor de organizare de santier.
In cazul in care cineva vrea sa amenajeze o tabara cu corturi, casute sau rulote ori campinguri, taxa pe care va trebui s-o plateasca pentru autorizatia de amenajare este de 2 la suta din valoarea autorizata a lucrarilor de constructie.
De asemenea, taxa pentru eliberarea autorizatiei de construire pentru chioscuri, tonete, cabine, spatii de expunere situate pe caile si in spatiile publice, precum si pentru amplasarea corpurilor si a panourilor de afisaj, a firmelor si reclamelor, este de 10 lei pentru fiecare metru patrat de suprafata ocupata de constructie.
Se plateste si pentru desfiintarea partiala sau totala de constructii. Taxa perceputa de Consiliul Judetean pentru eliberarea autorizatiei de desfiintare totala sau partiala a unei constructii este egala cu 0,1 la suta din valoarea impozabila a constructiei respective.
Nu in ultimul rand, pentru eliberarea autorizatiilor privind lucrari de racorduri si bransamente la retelele publice de apa, canalizare, gaze, energie termica sau electrica, telefonie si televiziune prin cablu, Consiliul Judetean aplica o taxa de 15 lei pentru fiecare racord sau bransament.
Consiliul Judetean a stabilit taxele pentru anul 2013
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...