De la 1 ianuarie 2013 medicii nu vor mai putea elibera retetele clasice
Eliberarea retetelor electronice in cadrul unitatilor spitalicesti din judet este inca o problema, a informat presedintele interimar al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Marius Tautu, in cadrul Colegiului Prefectural de vineri. Cele mai mari probleme se inregistreaza la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, unde sistemul informatic de prescriere a fost implementat numai in Ambulatoriu, dar este nevoie ca fiecare medic care lucreaza in cadrul spitalului sa prescrie retete electronice si exista riscul ca acestia sa nu mai poata elibera de loc retete incepand cu 1 ianuarie 2013. „In general, medicii elibereaza retete electronice, chiar si in judet au inceput deja sa foloseasca programul informatic. Dar avem probleme cu spitalele. Spitalul Judetean este la intarzierea implementarii programului informatic, dar si la Simleu sunt probleme. Cred ca pana la sfarsitul lunii decembrie toti medicii din judet vor sti sa lucreze in program. Nu ne punem problema ca de la 1 ianuarie cineva sa nu stie cum se foloseste acest program”, a precizat Marius Tautu.
In replica, managerul Spitalului Judetean, Laurentiu Barna, spune ca si in Ambulatoriu s-a instalat destul de greu programul informatic pentru ca a fost nevoie de recablarea tuturor cabinetelor si a dat asigurari ca pana luna viitoare toti medicii vor putea folosi programul pentru prescrierea retetelor electro-nice. Prefectul Chis Filonas le-a cerut sefilor de institutii sa ia masuri astfel incat toata lumea sa fie pregatita si instruita pentru acest tip de prescriere electronica a retetelor, fiind un procedeu mai sigur pentru pacienti.
Amintim ca reteta electronica a fost introdusa la jumatatea acestui an, iar pana la finele lunii decembrie toti medicii au obligatia sa se instruiasca si sa invete procedeul de eliberare electronica. Daca pana la 1 ianuarie nu vor avea programul si nu vor stii sa elibereze retete electronice, nu vor mai putea elibera retete pacientilor, pentru ca retetele clasice, pe hartie, vor fi excluse din sistem. De la introducerea retetei electronice, reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate au semnalat o serie de dis-functionalitati ale programului informatic, printre care si blocarea acestuia in zilele in care medicii, farmaciile si spitalele fac raportari catre Casa. S-a facut o evaluare si s-a constatat ca programul trebuie imbunatatit pentru ca in repetate randuri, in intervalul orar 9.00-16.00, soft-ul este suprasolicitat si se blocheaza. Acest lucru duce la un timp de eliberare al unei retete de circa 20 de minute, iar scrierea a unei retete clasice dureaza circa 5-10 minute.