In urma cu nici o luna, Ministerul Agriculturii a facut mare tam-tam pe… carnetul de producator – acel document care va fi securizat si va duce la disparitia samsarilor din pietele agro-alimentare. Numai ca multi dintre intermediari sunt comercianti autorizati care isi desfasoara activitatea sub aripa unui SRL sau a unei asociatii familiale si nu pot fi goniti din piete, chiar daca ei vand legume si fructe autohtone, adesea cu false certificate de producator, obtinute pe nimica toata de la primarii. Noul carnet de producator va avea elemente de siguranta si nu va fi intocmit pe baza propriei declaratii a producatorului ci pe verificarea in teren. Pana aici toate bune si la locul lor. Totusi ce ne facem cu comercianti autorizatii care mai vand si legume si fructe. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, se pare ca a gasit solutia. El a declarat miercuri ca prin modificare legislatiei privind certificatele de producator agricol, se doreste delimitarea zonelor in care vor vinde direct producatorii de zonele in care vor vinde intermediarii. „Incercam sa eliminam inter-mediarii din piete, dar nu la modul de a incalca concurenta. Vor fi zone in pietele din Romania in care vor vinde direct producatorii agricoli si zone in care vor vinde intermediarii. Consumatorul trebuie sa stie foarte clar care sunt produsele comercializate direct de la producator si care sunt produsele comercializate de intermediar, care probabil va avea si un adaos comercial” a mentionat Constantin. Acesta a mai subliniat ca proiectul de hotarare de Guvern se afla in dezbatere publica si va urma cursul legislativ. „Cred ca intr-o perioada destul de scurta va fi aprobat in Guvern” a mai spus ministrul.
Asadar ne asteptam ca in curand pietele agro-alimentare ale patriei noastre sa fie impartite in… tarcuri, cu garduri din plasa de sarma si sarma ghimpata. Tarcuri pentru producatorii directi si tarcuri pentru samsari. Bineinteles ca tarcul cu cel mai bun vad comercial va fi oferit (inchiriat) inter-mediarilor.Spun asta pentru ca exista precedente. De pilda in pietele agro-alimentare din Zalau sau din Jibou, mesele din fata, unde de obicei navalesc prima data cum-paratorii, sunt inchiriate aproape in exclusivitate, intermediarilor.Mai in spate, pe unde bate mai tare vantul, stau zgribuliti la mese producatorii din Badon, Pericei, Crasna, Meseseni si te imbie insistent „sa cumperi ceva”. Ce-i drept produsele oferite de ei spre vanzare nu sunt atat de aratoase precum cele oferite de intermediari, fiindca ele n-au fost injectate cu fel de fel de substante pentru crestere ori pentru pastrare. Dupa ce criterii se va stabili care sunt produsele pe care le vor vinde direct producatorii agricoli si care sunt produsele comercializate de intermediari nu se stie inca. Dar sa nu crapam de prea mult optimism ca prin infiintarea de tarcuri in piete se va eradica si evaziunea fiscala.
Tarcuri pentru producatorii si tarcuri pentru samsari in piete
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...