Din cauza crizei si implicit a scaderii consu-mului, peste jumatate dintre restaurantele din minunatul spatiul mioritic au devenit neprofitabile. Daca acestea se vor inchide, peste 50.000 de angajati risca sa fie disponibilizati, potrivit reprezentantilor Federatiei Patronatelor de Turism din Romania. In urbea de la poalele Mesesului, in ultimii doi ani au fost inchise mai multe restaurante si crasme de cartier, dintre care amintim La Biju, Select, Mercur, Unicum, Zori de zi etc. Adevarul ete ca desi preturile eu ramas aceleasi sau chiar au cunoscut o usoara scadere, lumea nu se mai inghesuie nici peste saptamana si nici in weekend la restaurante. Patronul restaurantului „Zahana”, Nicolae Cristea este de parere ca „lumea nu are bani si a scazut puterea de cumparare, consumul ca atare. In 1996, cand am devenit patronul restauran-tului, aveam 11 angajati. Nu i-am putut tine pe toti, acum unitatea functioneaza cu sase angajati. Am facut unele modificari pentru ambianta, am schimbat mobilierul, am aplicat preturi mai mici, dar numarul clientilor n-a crescut dupa cum m-am asteptat. Ba dimpotriva, pe zi ce trece tot mai putini clienti ne trec pragul. Unitatea este amplasata intr-un vad comercial bun si cu asta avem noroc. Daca am ridica preturile i-am alunga si pe clientii pe care ii mai avem”. Cristea se plange ca utilitatile si taxele fiscale s-au majorat mult in ultimii ani, iar unitatile de alimentatie publica sunt prinse la mijloc – pe de o parte statul cu taxele sale, pe cealalta parte – consumatorul care nu mai are posibilitate financiara. Daca nu va scadea taxa pe valoare adaugata la 9 la suta, daca statul va continua sa ne impoziteze aberant, nu stiu cat timp vom supravietiu. Cresterea de tarife nu reprezinta o masura viabila”, a mai spus patronul de la „Zahana”