Tot mai multi agenti economici sunt de parere ca perceperea taxei pe valoare adaugata (TVA) la data incasarii contravalorii este o masura legislativa care s-a dorit a fi pozitiva, dar care va ajuta in mica masura, sau deloc, economia romaneasca. Din toata aceasta poveste castigator este tot statul.
Printr-o Ordonanta a Guvernului (nr.15/2012) a fost modificata si completata Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal. Astfel, s-a introdus de la 1 ianuarie 2013 sistemul de plata a taxei pe valoare adaugata (TVA) la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarilor de bunuri sau a prestarii de servicii. Pre-vederile respectivei legi se aplica obligatoriu con-tribuabililor inregistrati in scopuri TVA si a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 de lei. In aparenta, nimic alarmant.
Discutand cu economistul Emanoil Gardan, domnia sa a tinut sa precizeze ca aceasta masura legislativa favorizeaza numai intreprinderile mici, a caror cifra de afaceri anuala nu depaseste 2.250.000 de lei. Toate celelalte intreprinderi mari si chiar mijlocii, cu o cifra anuala peste suma amintita, dar care varsa bani frumosi la bugetul de stat, nu sunt sustinute prin noua modificare legislativa. Nu putem omite nici situatia in care, de foarte multe ori, intreprinderile mari au ca debitor statul, care nu plateste la timp, motivand insuficienta fondurilor la buget.
Companiile pot falimenta, statul nu pierde nimic
Apoi, noua modificare legislativa prezinta un dezavantaj prin instituirea unui termen fix, de 90 de zile, pana la care se amana practic plata TVA catre stat, indiferent daca se incaseaza sau nu contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate. Ar fi fost de dorit ca noua reglementare sa prevada colectarea TVA la incasarea contravalorii bunurilor livrate, independent de momentul in care intervine incasarea. In realitate insa, ceea ce se intampla este numai acordarea unui termen de gratie pentru plata TVA, aceasta in situatia in care micii intreprinzatori nu reusesc sa recupereze debitele restante mai repede de implinirea termenului de 90 de zile de la emiterea facturii. Potrivit lui Gardan, obligatia de plata a TVA poate genera insolvabilitatea companiei, daca beneficiarii si clientii sai nu platesc facturile restante. Statul nu pierde nimic. Prin urmare, se mentine posibilitatea eliminarii de pe piata a companiilor mici, prin neplata facturilor, avand in vedere ca acestea sunt obligate sa gaseasca fonduri sa plateasca TVA chiar daca nu au incasat propriile creante.
Faptul ca masura legislativa se aplica numai intreprinderilor a caror cifra de afaceri nu depaseste 2.250.000 de lei, coroborata cu obligatia de plata a TVA la emiterea facturii, independent de incasare, poate conduce la un colaps financiar, a concluzionat Emanoil Gardan.