Cele 26 de posturi din sistemul sanitar deblocate de Ministerul Sanatatii in vara acestui an si scoase la concurs luna trecuta de Spitalul Judetean de Urgenta Zalau sunt ravnite de aproape 200 de persoane, atat absolventi ai scolilor postliceale sanitare din Zalau, cat si de personal cu experienta si calificare, desi nimeni nu s-ar fi asteptat ca pentru remuneratia de care se plang cei care profeseaza deja in sistem sa se inghesuie atat de multa lume. Miercuri si joi sunt organizate concursurile pentru un post de asistent social, pentru care se cer studii superioare si pentru 16 posturi de asistenti medicali (13 pe perioada nedeterminata si trei pe perioada determinata).
Daca pentru postul de asistent social sunt noua candidati pe un loc, batalia cea mare se da intre asistentii medicali, unde s-au inscris 129 de candidati. Concurenta acerba este si in cazul posturilor pentru personalul auxiliar (ingrijitoare de curatenie si infirmiere) si al celor de brancardieri. Concursurile pentru aceste posturi vor fi organizate in perioada 21-22 noiembrie, iar la concurs s-au inscris 19 candidati pentru trei posturi de brancardieri si 38 de candidati pentru sase posturi de personal auxiliar, rezultand o concurenta de aproximativ sase candidati pe un loc.
Laurentiu Barna, mana-gerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, a declarat pentru Graiul Salajului ca este foarte bine ca exista aceasta concurenta deoarece selectia personalului va fi mai aspra si calitatea serviciilor medicale oferite in cadrul unitatii spitalicesti va fi mult mai ridicata. „Avem nevoie de specialisti, de oameni pregatiti, astfel incat sa crestem calitatea serviciilor in cadrul Spitalului. Fiind atatia candidati, se vor pregati mult mai bine pentru concurs si vom avea de unde sa alegem. Daca se inscrie doar un candidat pe post, fiind si noi in criza de personal, suntem mai indulgenti sa ne acoperim necesarul. Dar acesta concurenta este binevenita, pentru ca vom fi exigenti”, spune Barna. In plus, un loc de munca la stat este mai sigur in aceasta perioada decat un loc de munca la privat, iar la salariul de baza se adauga si sporurile. In consecinta, salariile personalului medical nu sunt chiar atat de mici precum se spune, o leafa lunara fiind cuprinsa intre 1.000 si 1.500 de lei.
Scoala „produce” asistenti pe banda rulanta
Pe langa salariile si locurile de munca „sigure” care ar explica atractivitatea obtinerii unui post la Spitalul Judetean, concurenta este explicata si de faptul ca scolile postliceale din Zalau, doua la numar, au scos in ultimii ani asistenti medicali pe banda rulanta. Numai in anul scolar 2011-2012 au iesit de pe bancile scolii peste 100 de asistenti medicali care, firesc, nu si-au gasit un loc de munca. In strainatate nu puteau merge pentru ca nu aveau experienta necesara, insa ravnesc la un post in cadrul spitalului, acumuleaza experienta necesara si apoi iau calea strainatatii.
„Buba” este in sistemul de invatamant pentru ca scolile postliceale accepta pe oricine are bani sa urmeze cursurile de asistenti medicali si prea putini dintre absolventi sunt dedicati acestei meserii. Ca o consecinta vine calitatea slaba a serviciilor medicale pe care un asistent fara dragostea fata de meserie o ofera pacientilor.