Toata clasa politica este constienta de faptul ca in Romania criza economica inca mai persista. Paradoxal, programele de guvernare prezentate de USL si ARD fac promisiuni generoase, la fel ca in toate campaniile electorale. Desi, timp de patru, ani cuvantul pe care l-am citit de pe buzele politicienilor a fost „austeritate”, acum, in prag de alegeri, candidatii par sa fi uitat de criza economica si vin in fata electoratului cu promisiuni generoase cu care incearca sa obtina voturile romanilor. Celelalte doua partide importante inscrise in cursa alegerilor parlamentare – UDMR si PP-DD – promit reforma clasei politice, modificarea Constitutiei sau regionalizarea.

Primul obiectiv al USL: reintregirea salariilor
In decembrie, luna alegerilor parlamentare, guvernul USL promite ca va reintregi salariile bugetarilor, taiate cu 25 la suta in 2010 de Guvernul PDL, acordand restul de 8 la suta, dupa ce o prima transa de 8 la suta a acordat-o in vara acestui an. In programul de guvernare, USL precizeaza ca va majora salariul minim pe economie de la 700 de lei la 1.200 de lei pana in 2016. In ce priveste cota unica de impozitare, USL propune pastrarea cotei de 16 la suta si introducerea din 2014 a unor cote speciale de 8 sau 12 la suta pentru cei cu venituri sub 800 de lei, respectiv intre 800 si 1.600 de lei. De asemenea, Uniunea promite reducerea cu 5 la suta a CAS incepand cu 2013, iar TVA-ul ar urma sa scada la 19 la suta pana in 2016. La capitolul sanatate, social-liberalii spun ca vor dota spitalele existente si vor dezvolta SMURD.

Cota unica de impozitare de 12 la suta propusa de ARD
Principalele obiective ale Aliantei Romania Dreapta (ARD) sunt reducerea cotei unice de impozitare la 12 la suta si majorarea de la 1 ianuarie a salariului minim la 850 de lei, iar de la 1 ianuarie 2015, la 1000 de lei. ARD promite reducerea CAS cu 5 la suta din contributia angajatorului, incepand cu 2015. In sanatate, candidatii ARD au printre obiective elaborarea unei noi legi a sanatatii, si, la fel ca si USL, dezvoltarea serviciului de urgenta SMURD. La capitolul educatie, ARD sustine ca „intreg procesul de educatie se va concentra pe vocatia elevului si nevoile reale ale pietei muncii”.

PP-DD vrea reforma clasei politice
Onorica Abrudanu, candidatul PP-DD la Camera Deputatilor pe colegiul Zalau, spune ca programul sau politic nu contine promisiuni care nu pot fi realizate, ca de exemplu cresteri salariile sau reducerea cotei de impozitare, si propune reforma clasei politice. „Daca voi fi ales deputat de Zalau, voi initia un proiect legislativ care sa limiteze la doua mandatele parlamentarilor, primarilor si directorilor de deconcentrate. De asemenea, voi cere ca unui parlamentar sa i se deconteze maxim doua drumuri pe luna. Parlamentarii trebuie sa stea in Parlament, nu sa se plimbe cand vor cu avioanele si masinile statului”, ne-a declarat fostul subprefect de Salaj.

UDMR isi doreste modificarea Constitutie si regionalizare
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat la Zalau, cu ocazia Consiliului Reprezentantilor Unionali, ca „in 2013, in Romania va avea loc o reforma a Constitutiei, iar UDMR va avea un cuvant hotarat in crearea noi constitutii: expresia stat national trebuie schimbata, trebuie introdusa in constitutie notiunea de limba nationala, in definitiv acest lucru exista de fapt in Tinutul Secuiesc; trebuie pusa pe noi baze functio-narea Parlamentului si relatiile acestuia cu guver-nul”. Hunor a mai precizat ca „dupa modificarea Con-stitutiei, poate avea loc reorganizarea regiunilor” si de aceea „UDMR -ul trebuie sa fie prezent in Parlament, trebuie sa reprezinte inte-resele comunitatii maghiare si in aceasta problema importanta”.