Locuitorii Zalaului sunt pusi in fata unei situatii aberante. Care rau sa-l aleaga. Apa plina de amoniac, dar pe care o pot bea si pe care o iau cu bidoanele de la fantanile arteziene din Zalau sau apa declarata potabila de autoritati, dar imposibil de consumat, care curge la robinet distribuita de Compania de Apa Somes si care costa. Si nu putin.

Autoritatile nu au finalizat inca ancheta pentru a descoperi „care-i buba” cu apa de la robinetul fiecarui zalauan de o saptamana incoace, de miroase si are un gust ciudat. Apa care este declarata, potrivit analizelor si datelor reprezentantilor Companiei de Apa Somes, sucursala Salaj, si ale reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj in urma verificarii buletinelor de analiza, apa potabila ce respecta normele de calitate impuse de legea 458/2002. Directorul Com-paniei de Apa Eugen Pop ne asigura ca apa este „perfecta”. Dar, in ciuda faptului ca apa de la robinet este „potabila”, nimeni nu o poate bea, iar zalauanii prefera si consuma zilnic apa de la cismele. Dupa ce au studiat analizele Companiei de Apa, re-prezentantii DSP au demarat o ancheta si fac analizele proprii, ale caror rezultat nu ne-a parvenit inca.
Pe de alta parte, Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj avertizeaza ca pentru apa de la fantanile din oras nu s-a putut emite aviz de potabilitate deoarece analizele efectuate arata ca apa are o concentratie de amoniac chiar si de 19 ori mai mare decat limita admisa de lege. Legea 458 prevede ca in apa potabila concentratia de amoniac nu trebuie sa depaseasca 0,5 miligrame la fiecare litru de apa. „Nu am acordat pentru nici una dintre fantanile arteziene din oras aviz de potabilitate, deoarece cantitatile de amoniac rezultate in urma analizelor efectuate sunt cuprinse intre 2,08 si 9,35 miligrame pe litru. Insa nu putem pune dop acestor fantani, fiind izvoare naturale. Tot ce putem face este sa informam populatia ca se supune unui risc prin consumarea apei”, a precizat Ligia Marincas, directorul executiv al DSP Salaj.
Pentru ca la robinet curge o apa potabila care miroase de-ti muta nasul, are un gust respingator si nu merita cei 2,39 de lei pe metru cub, zalauanii continua sa bea si sa gateasca mancare cu apa… nepotabila de la fantanile arteziene.

Zalauanii gasesc apa buna de baut doar pe Meses
Ultima testare a apei de la fantanile arteziene din Zalau s-a efectuat in luna mai a acestui an. A fost analizata apa din noua izvoare din oras si din alte trei izvoare – unul de pe Meses, de la Treznea si de la iesirea spre Hereclean, dupa cum informau la momentul respectiv reprezentantii DSP Salaj. La izvoarele din Zalau – de pe strada Corneliu Coposu (fosta Republicii), de pe strada 22 Decembrie 1989 (Tip-Top), de la Oborul de vite (strada Crasnei), de pe strada Dobrogeanu Gherea, de la Ciresica (strada Crasnei), din Piata Iuliu Maniu (la ingerasi), de la Posta, de la Astralis si de pe Sarmas – apa nu este potabila pentru ca amoniacul este prezent in apa intr-o concentratie mai mare de la patru pana la 19 ori. Iar singurele izvoare de la care putem lua apa potabila sunt cele de pe Meses.
Reprezentantii DSP au transmis rezultatele analizelor Primariei Zalau cu indicatia ca macar la fantana de pe Corneliu Coposu sa se afiseze si o placuta prin care oamenii sa fie informati ca apa nu este potabila, deoarece, pe langa amoniac, contine si alte substante peste limita permisa de lege. De ce au montat placuta doar acolo daca potrivit legii la nici una dintre fantani nu este apa potabila?

Unii prefera amoniacul in locul „apei potabile” de la robinet
Oamenii care consuma zilnic apa de la cismele spun ca nu-i deranjeaza prezenta amoniacului in apa peste limita, deoarece lasa recipientele fara capac si amoniacul se evapora. „Decat sa beau apa de la robinet, care e imbacsita cu clor, mai bine beau din asta. Tot timpul am ignorat analizele pentru ca apa de aici este mai buna decat cea pe care o platesc in fiecare luna si care vine murdara de cateva zile incoace”, ne spune o zalauanca ce ia zilnic apa de la cismeaua Tip-Top. Si ca ea, sunt mii de zalauani pe care-i vedem zilnic stand la coada cu bidoanele in mana.