Pe Vistrian Roman l-am vazut cu totii in „Pistruiatul” sau in „Trandafirul galben”. Dar, cati dintre noi am stiut ca actorul este salajean? Vistrian Roman s-a nascut in satul Sasa, comuna Ileanda, la 15 mai 1941. A pornit din satul salajean spre lumea scenei si a cinematografului, remarcandu-se prin talent. A jucat pe scenele teatrelor “Alexandru DavilaI din Pitesti, “Teatrul MicI din Bucuresti si Teatrul National din Cluj. A jucat in multe piese TV, in filme si spectacole. Dupa Revolutia din Decembrie 1989, in urma unui conflict cu noul director al Teatrului, Alexa Visarion, s-a mutat la Cluj-Napoca, avand doua locuri de munca: ca actor la Teatrul National si profesor la Universitatea Babes-Bolyai. Din pacate, nici aici nu a avut liniste din partea conducerii teatrului, ceea ce l-a adus la disperare. A murit la Cluj, in 3 iulie 1994, in urma unui accident cerebral, dupa o luna de terapie intensiva.
In memoria actorului Vistrian Roman, sambata, la Liceul Tehnologic IIoachim PopI din Ileanda, se organizeaza Caravana Culturii Salajene, cu incepere de la ora 17,00. Evenimentul intitulat „Vistrian Roman – Un salajean candid” se bucura de participarea unor personaje cunoscute in cultura regionala, precum fostii sai colegi Melania Ursu si Emanuel Petran de la Teatrul National din Cluj, criticul de film Ioan-Pavel Azap, dramaturgul Flavius Lucacel si scriitorul Daniel Sauca.
Actorul Vistrian Roman, celebrat sambata la Ileanda
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...