Piata imobiliara este in declin din cauza crizei. Dar, in ciuda faptului ca preturile locuintelor se apropie de nivelul din 2006, romanii nu se mai inghesuie sa-si investeasca banii in aceasta directie. Fie pentru ca nu au capacitatea financiara necesara, fie pentru ca inca mai asteapta scaderi, ori pentru ca o astfel de investitie nu li se pare viabila. In tot acest rastimp, agentiile imobiliare dispar pe capete, constructorii trimit mii de oameni in somaj, iar proiectele imobiliare demarate anul trecut, inainte ca efectele crizei sa se faca resimtite, au fost blocate.
In goana dupa un profit cat mai mare si invocand oferta mult prea mica in raport cu cererea de pe piata, speculantii au crescut in nestire preturile. Acum, insa, se trezesc prinsi in capcana propriei lacomii. Iar bancile, care aruncau in stanga si-n dreapta cu credite, se vaieta ca au de-a face cu tot mai multi datornici.
Analistii economici sustin ca piata imobiliara din Romania s-ar fi blocat oricum, din cauza necorelarii cererii cu oferta, chiar daca nu ar fi avut loc criza financiara.
Totusi, nici la nivelul de acum, preturile imobilelor nu reflecta valoarea reala a constructiei. Da, sunt bune in raport cu cele din 2007 sau din 2008, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca valorile de atunci erau de-a dreptul aberante. Cum altfel se explica faptul ca in Zalau, pe un apartament cu 3 camere, construit acum 30 de ani, proprietarul cerea mai mult de doua miliarde de lei vechi?!
Situatia creata ne dovedeste ca oferta de locuinte nu era chiar atat de redusa pe cat incercau vanzatorii sa ne faca sa credem. Iar daca luam in calcul ca veniturile cetatenilor sunt departe de cele din Uniunea Europeana nu e de mirare ca balonul imobiliar s-a spart. Perioada in care se vindea orice, la orice pret, s-a dus. Piata de profil si-a inceput maturizarea.
S-a spart balonul de sapun
Articole
Daniel David încearcă reformarea Educației
Reducerea abandonului școlar, adoptarea planurilor cadru pentru învățământul liceal, susținerea carierei didactice și debirocratizarea sistemului de învățământ sunt câteva dintre cele mai importante obiective ale programului de guvernare în zona Educației. Măsuri pentru reducerea abandonului școlar Una dintre marile priorități ale programuluide guvernare este reducerea abandonului școlar. În acest sens se vor continua și se vor dezvolta anumite programe sociale. Masa caldă în toate școlile din România Reducerea abandonului școlar, promit aleșii în programul de guvernare, va…
Mai mult...Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...