Desi Luminatia se tine deobicei pe data de 1 noiembrie, salajenii tin sarbatoarea la date diferite. In unele localitati Luminatia s-a tinut la sfarsitul saptamanii trecute. Altii aleg sa duca o lumanare chiar de 1 noiembrie, in vreme ce in multe sate din Salaj Luminatia se tine sambata viitoare.

La fiecare inceput de noiembrie, cimitirele din Salaj devin loc de pelerinaj. Luminatia, asa cum este numita sarbatoarea luminilor in traditia populara, este momentul in care lumea de dincolo isi deschide portile, iar sufletele raposatilor vin pe pamant sa se intalneasca cu cei pe care i-au lasat in lumea asta.
Luminatia se marcheaza la data de 1 noiembrie a fiecarui an, de ziua tuturor sfintilor, care se suprapune pe obiceiul provenit pe filiera catolica, in Tansilvania si Banat, de comemorare a Zilei Mortilor. La Luminatie, familiile merg in cimitire pentru a aprinde o lumanare si a se ruga pentru sufletele mortilor. In timp, Luminatia a devenit o obligatie sociala pentru familii, care acum vin la morminte si le primenesc. Buruienile si ierburile uscate de peste an sunt indepartate, pamantul este afanat si se planteaza flori de sezon, in special crizanteme, care sunt si numite in Salaj flori ale mortilor. Curatarea mormintelor si ingrijirea lor sunt activitati de zi, care premerg Luminatia. Pentru ca, odata curatate, mormintele sunt gata pentru a putea fi vizitate de rude si asteapta sa fie impodobite cu lumanari si flori.
In seara zilei de 1 noiembrie, sute de oameni se indreapta spre cimitire, intr-un pelerinaj al luminii, pentru ca acum se aprind lumanari pe morminte si se pun flori. In intunericul serii venite devreme in aceasta perioada de dinaintea iernii, dealurile pe care sunt cimitirele se lumineaza de la multimea de lumanari aprinse. Oamenii sunt obligati, prin cutuma locului, sa se gandeasca la sufletele celor morti macar o data pe an. Preotii sunt chemati sa tina slujbe de sfintire a mormintelor si sa se roage impreuna cu familiile pentru sufletele raposatilor. In memoria celor trecuti la cele vesnice, familiile dau de pomana – colaci, cozonac sau palinca. Este seara in care se mai varsa o lacrima pe mormantul celor dragi sau se deapana amintiri despre viata celui mort.

Luminatia ca afacere
In perioada premergatoare luminatiei, magazinele si pietele salajene se umplu de obiecte specifice si de flori. Este o adevarata afacere pentru comercianti aceasta perioada. De la candele, lumanari de diferite dimensiuni , coronite si diferite aranjamente florale, totul se comercializeaza acum datorita cererii crescute. In piata din Zalau am gasit un intreg arsenal de lumanari si candele. Pastile cu 20 de bani bucata, lumanari mici, care se vand la bucata cu 20-30 de bani, dar si la kilogram, cu 5-10 lei, in functie de gramaj, totul este pus pe tarabe pentru a raspunde necesitatilor si buzunarelor salajenilor. Candelele sunt vedetele ofertelor, de la candele mici si rosii, la 2 lei, pana la candele mari, de culori diferite, din plastic sau din sticla colorate in rosu, mov, galben, albastru, cu imagini religioase pictate sau forme de cruce incrustate pe ele. Pentru o candela deosebinta scoti chiar si 20 de lei din buzunar. Dar pe tarabe mai gasesti si tot felul de decoratiuni florale. Coronite de diferite dimensiuni si confectionate din diferite materiale, viu colorate si atractive, sunt expuse pentru a te face sa le cumperi. In piata am gasit decoratiuni cu conuri de brad, frumos aranjate, avand in mijloc o lumanare sau coronite din muschi, decorate cu flori uscate. Mult mai colorate sunt coronitele din plastic, care imita diferite flori si care sunt mai accesibile ca pret. Daca in anii trecuti erau coronite de plastic de cel mult 10 modele, acuma piata este invadata de tot felul de fantezii colorate, cu preturi pornind de la 5 lei si pana la 15-20 de lei.
Florile sunt iarasi o componenta importanta a ofertei de Luminatie. Crizantemele sunt florile de sezon si au fost transformate, in timp, in florile mortilor. Pe piata gasesti fie crizanteme la fir, fie ghivece de diferite dimensiuni. In functie de marimea ghivecelor variaza si pretul lor. Ghivecele simple se gasesc la 2-5 lei, iar ghivecele cele mai scumpe ajung la 20-30 de lei. Insa sunt atat de bogate in flori ca ajung doua astfel de ghivece pentru a acoperi un mormant.

Pomana pentru morti
Pe langa flori si lumanari aprinse la morminte, unele familii aleg aceasta data pentru a da pomana in memoria celor morti. Se impart colaci si felii de cozonac si pahare cu palinca sau suc. Si aceasta pomana a mortilor costa. Pentru pomana se fac comenzi de colaci la brutarii, iar pretul pe colac difera, de la 90 de bani la 1,5 – 2 lei. Cozonacii sunt luati tot din magazine si pot fi cumparati cu 5-10 lei bucata, in functie de felul cozonacilor – simpli, cu nuca, cu mac sau specialitati comandate in functie de buzunarul fiecaruia. Ca sa nu mai spunem de palinca, pe care o poti achizitiona cu 20-30 de lei pe litru. Insa este o cheltuiala care se face rar, o data pe an, asa ca salajenii nu fac rabat de la aceste pomeni.