Procurorul DNA a cerut azi instanţei supreme să menţină interdicţia lui Sorin Blejnar de a părăsi ţara, arătand că există interceptări şi filaje care dovedesc legătura directă a acestuia cu inculpaţii din dosarul evaziunii fiscale, susţinerile fiind insă infirmate de avocatul fostului şef ANAF. Curtea de Apel Bucureşti a decis, in 10 octombrie, ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara stabilită de procurorii DNA in cazul lui Sorin Blejnar, in dosarul in care este cercetat, alături de Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă, pentru că ar fi sprijinit un grup acuzat de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro.
Decizia a fost contestată de procurorii anticorupţie la instanţa supremă, care vineri a luat in discuţie recursul.
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a arătat in faţa instanţei că există indicii temeinice că Sorin Blejnar a săvarşit fapte de natură penală, respectiv că a sprijinit o grupare care s-a ocupat cu evaziunea fiscală, iar prejudiciul in acest caz este de aproximativ 16 milioane de euro. El a precizat că aceste aspecte rezultă din interceptări, care au arătat că au existat discuţii directe, „nemijlocite”, intre Sorin Blejnar şi restul inculpaţilor din dosar. De asemenea, procurorul a arătat că există şi procesele verbale ale unor supravegheri operative, filaje, de la „intalnirile conspirative avute de Sorin Blejnar cu membrii grupului, in care discutau mijloace de eludare a legii”.
Avocatul lui Blejnar, Ovidiu Buduşan, a spus că instanţa Curţii de Apel Bucureşti a făcut o analiză riguroasă a tuturor probelor din dosarul de urmărire, in sensul că a evaluat toate declaraţiile date in cauză şi nu a găsit referiri la Sorin Blejnar.
Instanţa supremă a rămas in pronunţare in acest caz, urmand să stabilească dacă menţine decizia Curţii de Apel Bucureşti sau dacă Blejnar rămane cu interdicţia de a părăsi ţara.
In 3 octombrie, procurorul DNA care instrumentează dosarul fostului şef al ANAF a emis o ordonanţă prin care a prelungit cu 30 de zile măsura prin care lui Blejnar i-a fost interzis să părăsească ţara.
Procurorii DNA il acuză pe fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar că ar fi sprijinit, din mai 2011 pană in iulie 2012, un grup infracţional care a iniţiat un amplu mecanism evazionist, vizand sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vandute sub denumirea unor produse petroliere inferioare. In această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize şi TVA neachitate. Concret, motorina era achiziţionată in regim suspensiv de la plata accizelor, in scopul declarativ de a fi transformată in păcură. In realitate, motorina era de fapt revandută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.