Manifestarile incep la ora 10 la Ip si Treznea, dupa care activitatile continua de la ora 12 la Monumentul Eroilor din cimitirul municipiului Zalau.

In cadrul manifestarilor prilejuite de Ziua Armatei Romaniei – unitatile militare din Garnizoana Zalau organizeaza azi o serie de activitati menite sa puna in valoare semnificatia acestei zile. Manifestarile incep la ora 10, in localitatile Ip si Treznea, unde la cele doua monumente istorice inchinate martirilor vor avea loc depuneri de coroane. Incepand cu ora 12, la Monumentul Eroilor din cimitirul municipiului Zalau, Ziua Armatei va fi celebrata printr-o sluba religioasa, depuneri de jerbe, alocutiuni si defilarea garzii de onoare a orasului. Seara, de la ora 19, militarii se vor retrage cu torte pe traseul Piata 1 Decembrie 1918 (platoul de marmura) – sediul unitatii militare.
Cu ocazia zilei de 25 octombrie, Ziua Armatei Romaniei, comandantul Garnizoanei Zalau, colonel Emil Gherman, se adreseaza in principal elevilor din scolile salajene: „Este o datorie sfanta pentru fiecare dintre noi sa dam, de Ziua Armatei Romaniei, onorul solemn camarazilor nostri cazuti la datorie in teatrele de operatii, precum si in misiunile desfasurate in tara si sa omagiem cu deosebit respect si recunostinta sacrificiul lor. Cu ocazia Zilei Armatei Romaniei, va adresez cele mai calde felicitari, impliniri profesionale, multa sanatate si bucurii alaturi de cei dragi. Asa sa ne ajute Dumnezeu!”.

Semnificatia zilei de 25 octombrie
Aceasta sarbatoare are dubla semnificatie: este atat celebrarea zilei de nastere a regelui Mihai I, cat si eliberarea ultimelor teritorii romanesti de sub ocupatia hortysto-nazista: localitatile Carei si Satu Mare. Prin aceasta, Romania intra in granitele sale firesti rupte prin Dictatul de la Viena din 1940. „Toate sacrificiile, toate eforturile, toate lipsurile si privatiunile din perioada de ocupatie vremelnica a partii de nord-vest a tarii de catre hortysti aveau sa ramana amintiri dureroase ale trecutului, la 25 octombrie 1944, prin gestul cu putere de simbol al ostasului roman eliberator, care, in Careiul inca plin de fum, inca indoliat, inca ravasit, ridica steagul rosu, galben si albastru pe o statuie din centrul orasului. In acea zi de neuitat, in letopisetul neamului se consemna o mareata implinire istorica: orasele Carei si Satu Mare fusesera eliberate, dusmanul fusese alungat si de pe ultima brazda de pamant romanesc”, scria istoricul Florian Tuca.