„Cosul taranesc” este un concept european prin care se ofera alternativa orasenilor la produsele alimentare obtinute din magazine. Avram Fitiu, conferentiar universitar dr. la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj aduce conceptul si in Salaj, propunand gospodinelor, care tin casa si administreaza bugetul familiilor, o alternativa la alimentatia nesanatoasa si scumpa oferita prin marile magazine. Vineri, de la ora 17,00, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau, Avram Fitiu asteapta femeile zalauance la o conferinta in cadrul careia le explica modul in care isi pot reduce costurile cu hrana si, in acelasi timp, „sa adopte” din punct de vedere financiar o familie de tarani salajeni.
Sistemul propus de Avram Fitiu este simplu: aproximativ 50-100 de familii din Zalau vor cumpara un „cos taranesc” saptamanal furnizat de sapte familii de tarani. Cele sapte familii de tarani, mici fermieri de subzistenta selectati din satele salajene, se vor constitui intr-o asociatie si, pe baza de documente legale de producator si comercializare, vor asigura, timp de un an de zile, necesarul alimentar al familiilor din Zalau, contra cost. Avram Fitiu spune ca aici este vorba despre alimente procesate, care sa acopere necesarul alimentar al familiilor de oraseni: de la carne si produse din carne, la paine, produse lactate, miere de albina, legume si fructe. Se constituie astfel necesarul saptamanal al unei familii, intr-un „cos taranesc”, care va fi furnizat saptamanal de unul dintre tarani. Fitiu spune ca ideea nu e noua, oricum o mare parte dintre zalauani isi procura alimentele de la tara sau din piata. Insa, prin legalizarea acestui sistem, se realizeaza mai multe lucruri. „Pornim de la taranii producatori care nu stiu unde, cum si cu cat sa-si vanda produsele. Ii invatam cum s-o faca si le oferim si siguranta financiara timp de un an de zile, pentru ca au 50-100 de familii la care sa-si vanda produsele”, spune Fitiu. Asa ca, in aceasta prima etapa, prin prezentarea de vineri, Fitiu deschide lista de inscrieri pe lista familiilor de oraseni dispuse sa intre in program. „Incepem cu cei care vor sa-si procure alimente sanatoase si mai ieftine. In a doua etapa, vom identifica cele sapte familii de tarani care sa furnizeze cosul saptamanal, apoi ii punem in legatura cu familiile de oraseni. Zalauanii isi primesc alimentele necesare, fara sa mai apeleze la piata alimentara cu produse aduse in mare parte din Germania, iar cei sapte tarani vor avea o piata de desfacere si o posibilitate de dezvoltare a fermelor de subzistenta”, arata Fitiu.
Reintoarcerea la gradina de la tara
Sistemul a fost implementat prima data in Franta, in 2001, ca alternativa la alimentele procesate industrial si ca reactie la monopolurile din magazine. De atunci, aproximativ 80 de milioane de europeni se aprovizioneaza in acest fel, direct de la producatori, inlaturandu-se intermediarii. „La noi in tara, cel care a pornit sistemul in Franta, a venit la Timisoara in 2007 si a pornit aici cosul taranesc, care a avut succes. S-a extins la Tg. Mures si la Cluj, iar acum vrem sa-l implementam in Salaj”, spune Fitiu. Insa ideea nu este straina romanilor, pentru ca acest gen de achizitionare de alimente s-a facut dintotdeauna la noi, inca dinainte de 1989. „Toti avem rude sau prieteni la tara si ne procuram diverse alimente direct de la tarani. Doar ca o facem sporadic si nelegalizat. Noi vrem sa legalizam sistemul si sa oferim familiilor de tarani, care acum produc pentru subzistenta, stabilitate financiara. Aducem cumparatorul la el, taranul are unde sa-si valorifice produsele 12 luni din an. Iar oraseanul are garantia ca ceea ce cumpara este sanatos si mult mai ieftin decat ce-si ia din market”, precizeaza Fitiu.
Salajeanul care vrea sa ofere o sansa taranilor din judet
Avram Fitiu este salajean la origine, nascut la Crasna si crescut la Marin. A facut Liceul de Chimie din Zalau, apoi Facultatea de Agronomie la Cluj si are un masterat in Belgia. Este unul dintre specialistii pe agricultura ecologica pe care ii are sistemul romanesc, iar cv-ul sau impresioneaza. Cariera sa este legata cea de a lui Dacian Ciolos, comisarul european pe Agricultura, si el salajean. Au fost colegi de facultate si s-au specializat in Franta, la ferme ecologice de acolo. In perioada in care Ciolos a fost ministru al Agriculturii, Avram Fitiu i-a fost pe rand sef de cabinet si secretar de stat. S-a axat, ca si Ciolos, pe agricultura ecologica, pentru ca aceasta este si tendinta europeana. „Statele europene incearca sa-si salveze taranii, iar acelasi lucru trebuie sa-l facem si noi. In Salaj avem atat producatori care lucreaza ecologic – si trebuie sa punem stampila eco pe produsele lor, dar si produsele sunt traditionale – o alta stampila de care trebuie sa profitam. Pentru ca noi am ratat, in urma cu 22 de ani, productia la nivel industrial si trebuie sa recuperam pe produse calitative. Si avem cum, doar trebuie sa le oferim o sansa micilor producatori agricoli din satele salajene”, a mai spus Avram Fitiu.