Zalauanii care isi depun cererile pana in 25 octombrie vor putea beneficia din noiembrie pana in martie de ajutor pentru incalzire
Peste 1.000 de zalauani au solicitat Primariei Zalau, pana ieri, subventii la incalzirea locuintelor in sezonul rece 2012-2013, astfel ca, in cazul in care dosarele vor fi aprobate, vor primi facturile cu reducere pentru lunile noiembrie-martie, dar numai in cazul in care se incadreaza in normele cerute de legislatia in vigoare.
Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, a declarat pentru Graiul Salajului ca la sediul Directiei de Asistenta Sociala Comunitara (DASC) Zalau au fost depuse in total 1.059 de cereri pentru acordarea ajutorului la incalzire. Din totalul cererilor, 998 de cereri au fost depuse pentru solicitarea subventiei la incalzirea cu gaz, 49 de cereri pentru incalzirea cu lemne, iar 12 cereri pentru incalzirea in sistem centralizat. Dosarele vor fi analizate in perioada urmatoare, iar prima luna pentru care se acorda subventia este luna noiembrie, astfel ca factura redusa va fi primita abia in luna decembrie, cand va fi facturat consumul pentru luna anterioara.
Amintim ca, desi cererile pentru ajutorul de incalzire se pot depune pe tot parcursul sezonului rece, numai solicitantii care depun dosarele la sediul Directiei de Asistenta Sociala Comunitara pana in data de 25 octombrie vor primi ajutor pentru incalzire pe toata perioada sezonului rece. Sediul DASC Zalau este in Piata Iuliu Maniu, nr. 3-5, iar cererile se depun la camera 13, informeaza reprezentantii municipalitatii. Formularele tipizate care trebuie com-pletate de solicitanti se pot procura de la casieria E.ON GAZ pentru incalzirea cu gaze si de la registratura Directiei pentru incalzirea cu lemne sau energie termica in sistem centralizat. Programul de preluare a dosarelor este de luni pana vineri, intre orele 8.00- 14.00.
Plafonul venitului pentru obtinerea subventiei la incalzire este de 615 lei net pe membru de familie, in cazul incalzirii pe gaze si lemne, si de 786 de lei pe membru de familie sau 1.082 de lei in cazul persoanelor singure, pentru cei care utilizeaza energia termica in sistem centralizat.
La fel cum s-a intamplat si in sezonul rece 2011-2012, 60 la suta dintre solicitantii ajutoarelor pentru incalzire vor fi verificati de angajatii DASC Zalau daca cele declarate in acte sunt conforme cu situatia sociala reala a familiilor sau a persoanelor singure. In cazul in care solicitantii au obtinut fara drept ajutorul pentru incalzire, le va fi retras sprijinul din partea statului si vor fi obligati sa returneze sumele de care au beneficiat pana la data controlului.
Ce acte sunt necesare la dosar
Actele necesare pentru intocmirea dosarului in vederea obtinerii subventiei sunt cerere si declaratie pe propria raspundere (tip); actele de identitate ale membrilor familiei in original si copie si, dupa caz, certificatele de nastere ale copiilor; certificat fiscal care se obtine de la DASC; hotarare judecatoreasca definitiva de incredintare in vederea adoptiei sau, dupa caz, de incuviintare a adoptiei, potrivit legii; hotarare judecatoreasca sau, dupa caz, hotararea comisiei pentru protectia copilului privind masura plasamentului, potrivit legii; decizia directorului general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau, dupa caz, hotararea judecatoreasca privind masura plasamentului in regim de urgenta, potrivit legii; hotararea judecatoreasca de instituire a tutelei/curatelei sau, dupa caz, dispozitia autoritatii tutelare, potrivit legii; dupa caz, alte acte doveditoare privind componenta familiei (copie certificate de casatorie; certificat de deces; sentinta de divort); documente care atesta calitatea in care se solicita ajutorul pentru incalzire – proprietar sau chirias; documentele de venit pentru luna anterioara, pentru intreaga familie (inclusiv adeverinta de la Directia Generala a Finantelor Publice Salaj pentru persoanele majore care nu realizeaza venit); chitanta sau factura de la E-On Gaz; in cazul familiilor monoparentale – sentinta de divort, declaratie legalizata la notar in cazul in care copilul nu beneficiaza de pensie de intretinere din partea celuilalt parinte.