Liderii celui mai important partid european, Partidul Popular European (PPE) s-au intalnit la Bucuresti pentru cel de-al XXI-lea congres. Un numar de 23 de sefi de stat si personalitati marcante ale popularilor europeni au sosit miercuri in capitala Romaniei pentru a participa la cea mai importanta reuniune prin care se traseaza directiile politice viitoare care deseneaza destinul Uniunii Europene. Congresul a fost gazduit de cele doua partide membre PPE din Romania – PDL si UDMR, iar programul congresului s-a desfasurat la Palatul Parlamentului. Cancelarul Germaniei Angela Merkel, Jose Manuel Barosso – presedintele Comisiei Europene, Wilfried Martens – presedintele PPE, Antonio Lopez-Isturiz – secretarul general PPE sau Joseph Daul – liderul grupului PPE din Parlamentul European sunt doar cateva dintre numele care influenteaza politicile comunitare si care au fost prezenti timp de doua zile la Bucuresti. In aceasta galerie selecta a politicienilor populari europeni s-a inscris si deputatul Lucian Bode, reprezentantul Salajului la marea reuniune politica europeana.
„Prin organizarea celui de-al XXI-lea Congres PPE la Bucuresti, Romania este repusa pe harta politica a Europei. Cu atat mai mult cu cat in ultimul an s-a atentat grav la statul de drept si la principiile demo-cratice din tara noastra. Insa, asa cum a spus si cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel, noi am reusit sa mentinem Romania pe calea europeana si am aratat ca in Europa democratia are mereu castig de cauza”, a declarat pentru Graiul Salajului deputatul Lucian Bode. „Si ca sa ne convingem ca Romania este vazuta de colegii PPE din Uniune ca un partener important, aici la Bucuresti s-a ales noua conducere a partidului si s-a reinnoit Programul fundamental al PPE, adoptat in 1992 la Atena”, a precizat Lucian Bode.
PPE si-a ales conducerea la Bucuresti
In prima zi de congres, liderii popularilor europeni au participat la Adunarea Politica si a Presedintiei, unde au discutat asupra agendei politice europene pentru anii urmatori si au aratat ca solutia pentru consolidarea Uniunii Europene este „Mai multa Europa”. Aceasta a fost si tema congresului, punandu-se accent pe unificarea fortelor pentru salvarea constructiei europene confruntata grav cu criza economica globala. Tot miercuri, popularii europeni si-au ales noul presedinte. Votul de incredere a fost dat, din nou, lui Wilfried Martens, care va fi presedinte pentru un mandat de trei ani. Numarul voturilor exprimate de catre delegatii la congres a fost de 528, iar Martens, unic candidat, a fost ales cu 91 la suta din voturi. Wilfried Martens este belgian, are 76 de ani si este presedinte al PPE din anul 1992, cand a fost ales la Congresul de la Atena.
Ieri, delegatii PPE si-au ales cei zece vicepresedinti si trezorierul. Pentru unul dintre cele 10 functii de vicepresedinte PPE a candidat si Anca Boagiu de la PDL si a fost aleasa cu 274 de voturi pentru. Pozitia aceasta a fost ocupata, pana la congres, de catre euro-parlamentarul Marian Jean Marinescu din Craiova. PDL-ul a decis sa o sustina pe Anca Boagiu pentru functia de vicepresedinte pentru ca experienta administrativa si cariera sa o legitimeaza pentru ocuparea functiei. „Anca Boagiu raspunde, in Biroul Permanent National, de relatia cu PPE-ul, asa ca in mod logic a fost sustinuta pentru candidatura la o functie politica in PPE”, a precizat Lucian Bode.
PPE este cel mai mare partid politic european si include in prezent 73 de formatiuni din 40 de tari, presedintii Comisiei Europene si Consiliului European, 16 sefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeana si sapte din afara UE, 13 membri ai Comisiei Europene si cel mai numeros grup politic din Parlamentul European.
Despre congresul de la Bucuresti se va vorbi 20 de ani
Reales ca presedinte al PPE, Wilfried Martens a spus ca despre acest congres se va vorbi in urmatorii 20 de ani, prin prisma deciziilor politice luate aici, privind fiscalitatea la nivel european, dar si conditiile de aderare pentru candidatii la integrarea in constructia europeana. „Prin rezolutia adoptata acum s-a pus bazele noii politici europene si s-a creionat strategia PPE pentru urmatorii 20 de ani. Cu totii suntem constienti si convinsi ca mitul izolarii europene a Romaniei a fost spulberat si sper ca cei care erau sceptici pana acum s-au convins ca Romania are voce in Europa. Probabil nici noi nu constientizam pe de-a-ntregul importanta congresului de la Bucuresti si vom vedea efectele deciziilor luate acum in urmatorii 10-20 de ani. Dar, asa cum se facea referire pana acum la deciziile luate la Atena in 1992, asa se va vorbi de acum inainte despre Rezolutia adoptata la Bucuresti in 2012”, mai spune Lucian Bode.