Consiliul Local al municipiului Zalau a stabilit noua componenta a Consiliului de Administratie pentru operatorul de transport in comun, Transurbis. Din noul Consiliu fac parte doi fosti membri, respectiv fostul presedinte Mariana Boldan de la Directia Silvica si Maria Marc. Pe langa acestia, din Consiliul de Administratie mai fac parte doi reprezentanti ai unor servicii subordonate Primariei Zalau, respectiv Aurel Bican – director ADP si Cristian Lucian Dobra, functionar in cadrul Serviciului Juridic al Primariei. Cel de-al cincilea membru al noului CA al Transurbis este Andrei Pusok, de la Compania de Apa. Noul Consiliu de Administratie al Transurbisului, votat luni in Consiliul Local, are la dispozitie 90 de zile pentru a veni cu un proiect de management pe patru ani. Insa ceea ce este de remarcat odata cu desemnarea membrilor noului Consiliu este ca acesta va selecta si va desemna noul director al companiei de transport in comun. Care, potrivit unor surse, nu-l mai agreaza pe actualul director, Ionel Muresan.
Muresan nu mai are sustinere politica
Liberalul Ionel Muresan si-a incheiat mandatul de director inca din vara acestui an. In prima sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) Transurbis s-a votat prelungirea mandatului de director pentru Ionel Muresan, insa prelungirea expira in 26 octombrie. Timp insuficient pentru ca noul Consiliu de Administratie sa treaca prin toate procedurile legale pentru desemnarea unui nou director. Contactat de Graiul Salajului, Ionel Muresan a dorit sa spuna doar ca mandatul sau la Transurbis se termina in 26 octombrie si ca de acolo nu-l mai priveste ce se intampla cu functia de director. „Eu imi termin mandatul in 26 octombrie, noul Consiliu va decide pe cine delega pana la indeplinirea procedurilor, care sunt lungi, pentru functia de director. Nu ma intereseaza ce se intampla cu functia, stiu doar ca din 26 octombrie nu voi mai fi eu si voi avea timp sa ma ocup de campania electorala pentru partidul meu”, a declarat Ionel Muresan.
Pentru lamuriri suplimentare l-am contactat pe primarul Radu Capilnasiu. Acesta a declarat pentru Graiul Salajului ca functia de director este atributul Consiliului de Administratie, dar ca, pana la atribuirea mandatului de patru ani pentru o noua persoana, se vor delega atributiile de director lui Calin Fort, care acum este pe functia de director tehnic. Pe surse am aflat ca cel care se pregateste pentru ocuparea functiei de director general la Transurbis este Dan Ruzici, in acest moment director tehnic la Citadin, o alta firma subordonata Consiliului Local Zalau.
„Vom propune un director bun pentru Transurbis. Avem o gramada de oameni pe care ii putem sustine, trebuie doar sa vina cu un proiect de management bun, care sa convinga Consiliul de Administratie”, a precizat Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau.
Management cu probleme la Transurbis
Conducerile Transurbisului au fost cu probleme de-a lungul timpului, desi acolo au fost directori in ultimii ani reprezentati liberali, adica din partidul din care face parte si primarul Radu Capilnasiu. In 2008, Consiliul de Administratie de la momentul respectiv decidea incheierea contractului directorului Ion Puiu, pe motivul ca nu si-a indeplinit obiectivele cuprinse in proiectul de management. Atunci a fost un adevarat scandal mediatic legat de proasta administratie a operatorului de transport in comun, cu gauri in bugetul companiei si linii de transport nerentabile. Cert este ca la conducerea companiei a fost adus tot un liberal, Ionel Muresan, care a avut ca sarcina trasata eficientizarea companiei. Se pare ca in parte Ionel Muresan a reusit sa aduca Transurbisul pe linia de plutire, insa operatorul de transport in comun tot a fost subventionat de la bugetul local, cu jumatate din suma anuala necesara pentru functionare. Surse din interiorul PNL-ului spun ca nu acesta ar fi motivul pentru care se doreste schimbarea lui Ionel Muresan, ci problemele sunt mai degraba de ordin politic.
Fostul director Transurbis a cerut daune pentru ca a fost demis
Transurbis se confrunta si cu un proces intentat de fostul sau director, Ion Puiu, care a dat firma in judecata pentru ca i s-a reziliat contractul in anul 2008. Fostul director a depus plangere la Tribunalul Salaj, contestand demiterea sa si cerand o despagubire de 144.000 de lei, plus dobanda aferenta termenului scurs de la demitere pana la solutionare. Dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Salaj in 2 octombrie 2011. Procesul s-a incheiat abia in luna septembrie a acestui an, instanta decizand sa anuleze cererea lui Ion Puiu pe motiv ca… nu a depus la timp dovada ca a platit taxa judiciara de timbru. Interesant in acest caz este ca Transurbisul a cerut sa fie solidari la plata daunelor, in cazul in care Ion Puiu ar fi castigat, pe membrii Consiliului de Administratie care au decis incheierea relatiilor contractuale ale fostului director, respectiv Iustin Dorel Cozma, Nicolae Arion, Andrei Pusok si Stefan Tunyogi.