Statul va lua unele măsuri, anul viitor, pentru a limita cumpărările de teren de către străini, după liberalizarea pieţei, la 1 ianuarie 2014, a declarat, intr-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. „In momentul de faţă persoanele fizice străine nu au in proprietate teren in Romania. Piaţa funciară se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, conforma tratatului de aderare pe care il avem şi care este semnat şi vis-a-vis de care nu putem face modificări”, a spus ministrul.
El a adăugat că Mininisterul Agriculturii va lua măsuri astfel incat in anul 2013 să preintampine un fenomen „de care s-au speriat foarte mulţi”.
Constantin a adăugat că in 2013 va fi pregătită o agenţie, cel mai probabil Agenţia Domeniilor Statului, pentru a fi „un fel jucător pe piaţa funciară” şi care să dea aviz persoanelor fizice străine interesate de achiziţia de terenuri in Romania, după modelul altor state membre.
Unele state membre, a spus ministrul, au impus o limită de suprafaţă la cumpărarea terenurilor de către persoanele fizice, iar alte state au condiţionat acest lucru de existenţa experienţei in domeniul agricol in statul respectiv.
„Deci după aceste model vom lua anumite măsuri pentru a limita şi pentru a oferi competitivitate agricultorilor romani in raport cu ceilalţi agricultori de pe piaţa europeană, care pană la urmă vor veni cu un capital mult mai mare pe piaţa romanească. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că şi in agricultură avem nevoie totuţi de investitori. De aceea cred că trebuie să creăm şi un mediu propice pentru ca aceşti investitori să vină şi să investească in Romania. Condiţia este ca taxele şi impozitele să fie plătite in Romania, iar profitul să nu fie externalizat”, a arătat Constantin.
In prezent, aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol la nivel naţional sunt administrate de cetăţeni sau firme străine.
„Se estimează că la nivel naţional sunt 800.000 de hectare de teren agricol, luate mai ales prin arendare de străini”, declara la finele lunii august, la seminarul MEDIAFAX Talks about Sustainable Agriculture, Florin Marius Faur, directorul executiv al APIA Timiş, care a condus instituţia la nivel naţional pană in urmă cu cateva luni.
Potrivit celui mai recent recensămant agricol din Romania, suprafaţa agricolă totală a Romaniei era in 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezintă teren arabil. Recensămantul a avut loc in perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, iar rezultatele definitive au fost prezentate in iulie 2012.
Premierul ungar Vikotor Orban a declarat recent că Budapesta va adopta in curand o nouă lege prin care va interzice străinilor să cumpere terenuri agricole.
Orban a precizat că odată ce legea va intra in vigoare, investitorii străini nu vor mai putea cumpăra terenuri arabile, asigurand că reguli similare se aplică in ţări precum Franţa şi Austria.