Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat miercuri ca actualul Guvern, condus de Victor Ponta, este cel mai slab de la caderea comunismului, fiind condus de un om care „a facut furt intelectual”. Si despre Cabinetul Boc s-a spus ca este cel mai slab… si au mai fost guverne care n-au stralucit. Care a fost insa cel mai slab prim-ministru de dupa Revolutie?

Primul premier de dupa Revolutie a fost Petre Roman (26 decembrie 1989 – 16 octombrie 1991), cel care a initiat cateva masuri de reformare a economiei, insa minerii condusi de Miron Cozma au determinat ple-carea acestuia de la Palatul Victoria. Theodor Stolojan (16 octombrie 1991 – 18 noiembrie 1992) este celebru pentru „nationalizarea valu-tei”, in fapt o masura luata pentru a evita intrarea tarii in incapacitate de plata. Nicolae Vacaroiu este primul care a condus guvernul timp de patru ani, intre 1992 si 1996. Era Vacaroiu a insemnat blocarea privatizarii, consa-crarea privilegiilor noii nomenclaturi si izolarea tarii fata de Occident. Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 – 17 aprilie 1998) a avut nesansa de a fi pus in situatia de a plati toate oalele sparte de guvernul anterior – devalorizarea leului, miliarde de euro credite neperfor-mante, scadere economica. Radu Vasile (17 aprilie 1998 – 22 decembrie 1999), celebru pentru expresia „in tara asta nu mai este nimic de furat”, nu s-a remarcat prin nimic deosebit cat a fost premier. Mugur Isarescu (22 decem-brie 1999 – 28 decembrie 2000), un tehnocrat si prim-ministru de sacrificiu, a reusit sa puna cat de cat economia pe picioare, pregatind terenul viitorului guvern. Adrian Nastase (28 decembrie 2000 – 28 decembrie 2004), beneficiind si de o conjun-ctura externa favorabila, a avut performante economice bune, insa niciodata in istoria recenta a Romaniei coruptia nu a atins un nivel atat de inalt. Calin Popescu Tariceanu (29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008) a avut si el sansa de a beneficia de investitii straine uriase, iar cresterea economica a fost semnificativa. Pe de alta parte, populismul de care a dat dovada in 2007 si 2008 a influentat in mod negativ performanta economica din urmatorii ani. Guvernul Emil Boc (22 decembrie 2008 – 9 februarie 2012) a avut nesansa de a guverna pe parcursul celei mai mari crize economice din ultimii 13 ani. Cel putin in 2009, guvernul a actionat haotic, fiind permanent in urma crizei, iar masurile de austeritate anuntate in 2010 au venit si ca urmare a incapacitatii autoritatilor de a anticipa criza si efectele sale. Guvernul Mihai Razvan Ungureanu (9 februarie 2012 – 27 aprilie 2012) a avut cel mai scurt mandat. Pe 7 mai 2012, Parlamentul Romaniei a acordat increderea Cabinetului Victor Ponta, acesta pretinzand la 29 aprilie ca va conduce cel mai cinstit guvern. Primele masuri ale guvernului USL au incalcat grav principiile statului de drept, actiunile fiind condamnate de catre liderii Uniunii Europene.
Cel mai slab prim-ministru: Nicolae Vacaroiu
Este destul de greu de ales intre cei 11, cu atat mai mult cu cat contextul intern si extern in care acestia au guvernat tara este extrem de diferit, insa daca luam in calcul doar efectele deciziilor pe care acesti 11 oameni le-au luat, cel mai slab prim-ministru de dupa Revolutie nu poate fi altul decat Nicolae Vacaroiu. In cei patru ani cat a fost la putere a distrus economia prin aplicarea unor politici „sociale”, prin mentinerea in mod artificial a unor preturi scazute cu costuri uriase, permitand companiilor de stat sa inregistreze pierderi semnificative fara sa ia masuri de eficientizare a acestora, in timp ce multe dintre privatizari au fost discutabile. Din cauza performantei dezastruoase a guvernului Vacaroiu, guvernul condus de Victor Ciorbea a fost nevoit sa devalorizeze masiv leul, sa preia la datoria publica un volum urias de credite neperformante si sa liberalizeze preturile, acestea nemaiputand fi tinute sub control. Judecand strict din punct de vedere economic, cel mai performant prim-ministru a fost probabil Adrian Nastase.

Gheorghe Pop: „Ciorbea si Boc au fost cei mai slabi”
Senatorul PSD Gheorghe Pop spune ca cele mai slabe guvernari din istoria postdecembrista a Romaniei sunt PNTCD (1996-2000) si PDL (2008-2012), conduse de premierii Victor Ciorbea, respectiv Emil Boc. „In cazul Cabinetului Ciorbea, guvernarea a fost slaba din cauza masurilor dure luate pentru populatie si a privatizarilor. Iar guvernarea Boc nu a stiut sa gestioneze fondurile avute la dispozitie intr-o perioada de criza. Au preferat sa cheltuie banii pe sali de sport in comune fara copii sau pe terenuri de sport in panta, toate pentru clientela de partid”, opineaza senatorul social-democrat.
Seres Denes: „Cea mai grea perioada a fost ‘96-2000”
Presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, nu poate aprecia care a fost cea mai slaba guvernare, „deoarece fiecare guvern a avut parti pozitive si negative”, insa afirma ca „cea mai grea perioada de guvernat a fost ‘96-2000 din cauza numeroaselor schimbari sociale si economice”. „Guvernarea ‘96-2000 a intampinat cea mai grea perioada din istoria recenta a tarii. A fost de fapt o schimbare a mentalitatii, a liniei pe care trebuia sa o urmeze Romania. Regimul s-a schimbat in mare parte si cu greu s-au implementat noile reforme”, declara deputatul UDMR.
Claudiu Birsan: „Ponta poate lua titlul de cea mai proasta guvernare”
Claudiu Birsan, candidatul PDL la alegerile parlamentare pe colegiul Zalau, spune ca primele guvernari ale Romaniei postdecembriste, intre anii ‘90 si ‘92, au fost cele mai slabe, insa „Cabinetul Ponta concureaza cu sanse reale la titlul de cea mai proasta guvernare”. „Anul trecut, in timpul guvernului Boc, inflatia era cea mai mica din ‘90 incoace, iar acum este la cel mai mare nivel. De asemenea, la inceputul anului, tot in timpul lui Boc, porneam cu o prognoza de crestere economica de 2,5 la suta, iar acum prognoza a ajuns la 0,5 la suta”, subliniaza Claudiu Birsan.