Copiii aflati in plasament in centrele multifunctionale din Salaj si suferinzii cu handicap aflati in grija statului vor fi in continuare supravegheati deficitar, pentru ca Ministerul Finantelor Publice nu vrea sa deblocheze macar o parte din cele 197 de posturi vacante ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj.
Dupa ce autoritatile locale au semnalat criza de personal din sistem si piedicile legislative in privinta angajarilor, care pun pe butuci asistenta sociala din Salaj, senatorul PSD de Salaj, Gheorghe Pop, l-a interpelat pe ministrul Muncii, Mariana Campeanu, in speranta ca vor fi deblocate posturile. Raspunsul ministrului dat parlamentarului PSD este ca „Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a initiat un proiect de hotarare de Guvern privind ocuparea posturilor vacante in domeniul asistentei sociale, care a primit aviz negativ de la Ministerul Finantelor Publice, in sensul ca nu pot sustine promovarea de acte normative care conduc la cresterea cheltuielilor publice si a numarului de angajati din sectorul bugetar”.
In aceste conditii, posturile raman blocate, iar actualii angajati ai DGASPC Salaj sunt nevoiti sa presteze in continuare ore suplimentare fara sa fie remunerati sau recompensati macar cu ore libere, pentru ca nu are cine sa-i inlocuiasca. In unele situatii, un ingrijitor are in grija numarul dublu de beneficiari fata de cat prevad normele de functionare.
Centrele multifunctionale sunt pe cale sa devina „nefunctionale”
Blocarea posturilor afe-cteaza, dupa cum semnala la un moment dat directorul DGASPC Salaj, Violeta Milas, functionarea centrelor multifunctionale, care risca sa se inchida din lipsa personalului. Aici, nici copiii, dar nici bolnavii neuropsihici din randul adultilor, nu pot fi lasati nesupravegheati, pentru ca legea nu permite acest lucru. Spre exemplu, la Centrul de la Badacin noaptea este un singur infirmier. Sau, mai grav, la peste 100 de bolnavi cu handicap sever exista o singura asistenta medicala pe tura. IIn centre este cel mai greu. Nu avem infirmieri, nu avem ingrijitori, asistenti medicali sau psihologi. Am infiintat ateliere ocupationale pentru beneficiarii centrelor, cu sprijinul fundatiilor din strainatate, dar legislatia nu ne permite sa le utilizam, pentru ca nu putem angaja tamplari sau personal care sa se ocupe de beneficiari. La Cehu, unde avem si bebelusi, nu-i putem lasa singuri. Orele suplimentare nu se platesc pentru ca nu avem voie, dar compensam cu ore libere. Nici pe acelea nu le putem acorda pentru ca nu avem cu cine inlocui angajatii. Unii angajati nu mai rezista fizic sa stea zi si noapte acolo. Au acumulat chiar si doua luni de ore libere numai din orele suplimentareI, spune Violeta Milas. Directorul DGASPC Salaj spune ca se astepta ca senatorul Gheorghe Pop sa primeasca acest raspuns, identic cu cel pe care l-a primit ea insasi de fiecare data cand a solicitat la Bucuresti deblocarea posturilor.
„Eram convinsa ca acesta va fi raspunsul, pentru ca la fel mi-au spus si mie. Dar, ma intreb un lucru. Daca, Doamne fereste, se va intampla ceva intr-un centru, o nenorocire, cine va raspunde? Ministerul Finantelor Publice? Stiu clar ca nu, ca doar noi suntem cei care raspundem pentru viata beneficiarilor aflati in grija noastra. Dar, cui ii pasa?”, conchide Violeta Milas.