Toata vara s-au batut mai marii agriculturii cu pumnul in piept ca in toamna avansul pentru subventia pe suprafata va fi de 70 la suta. S-a promis aceasta masura, chipurile, pentru a-i sprijini pe tarani in campania agricola de toamna .Numai ca fermierii abia daca vor primi avans de 50 la suta, si asta doar din fondurile europene, nu si din cele nationale. Asta in contextul in care costul lucrarilor din cadrul campaniei agricole de toamna a crescut si, cu 50 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza deficitului de apa din sol. Seceta prelungita din aceasta vara face ca terenurile agricole sa fie mult mai greu de lucrat, ceea ce duce implicit la cresterea costurilor pentru pregatirea acestora pentru insamantari. Totodata, a crescut pretul la motorina, la seminte, la ingrasaminte.
Daca in toamna anului trecut pregatirea unui hectar pentru insamantarile de toamna costa intre 1.200 si 1.400 de lei, suma in care intrau aratul, discuitul, asigurarea semintei certificate, semanatul, anul acesta agricultorii trebuie sa scoata din buzunar, pentru aceleasi lucrari intre 1.800 si 2.000 de lei, si in unele cazuri, chiar mai mult. „Din cauza secetei prelungite, precizeaza Nicolae Dascalu, sef serviciu in cadrul Directiei Agricole Judetene Salaj, lucrarile agricole se desfasoara cu mare dificultate, si, implicit la costuri mult mai mari. Asta deoarece se consuma motorina mai mult cu 10-15 la suta, numai la arat. De asemenea, discuitul trebuie facut de doua-trei ori pe acelasi loc, pentru a fi maruntit asa cum trebuie solul, respectiv pentru a fi pregatit in conditii optime patul germinativ, ceea ce inseamna alte cheltuieli in plus. Cei ce au avut ogor negru, din primavara sau din vara, ies mai ieftin.Asociatia agricola din Dragu, de pilda, a semanat deja 25 de hectare de grau si 10 hectare de triticale.” a mai spus Dacalu
Numai ca ogorul fara samanta…Samanta certificata de grau costa 22,5 lei kilogramul, fiind mai scumpa cu 10-12 la suta fata de anul trecut, la care se adauga ingrasamintele complexe, care de asemenea s-au scumpit fata de toamna trecuta. Agricultorii spun ca, in aceste conditii, costurile pentru pregatirea terenurilor pentru insamantarile de toamna, in special la cereale, a crescut cu circa 50 la suta. „Perioada optima recomandata pentru insamantarile de toamna este 15 septembrie-20 octombrie, dar aceasta se mai poate prelungi in functie de conditiile meteo”, tine sa precizeze Dascalu. Cu alte cuvinte, daca vremea va permite, fermierii vor putea semana fara probleme si mai tarziu. Insa, din cauza faptului ca terenul nu a putut fi pregatit la timp, in Salaj insamantarile de rapita au fost zero. Specialistii agricoli precizeaza ca in aceasta vara, cantitatea medie de precipitatii a fost de 1,7-4 litri pe metru patrat, in timp ce media anuala pentru aceasta perioada este de 35-40 de litri pe metru patrat.
Si evident, cresc preturile
Productia din acest an, atat la grau, cat si la porumb a fost mai mica si implicit a adus fermierilor venituri …subtiate. Si tot din cauza secetei. „Speram sa ne ajute subventiile, daca le vom primi la timp, astfel nu stim de unde vom face rost de bani. Pentru campania agricola de toamna ne mai descurcam cumva, dar pentru cea de primavara nu stim ce vom face”, ne-a declarat un taran din Creaca. Asa se face ca din cauza productiei scazute, au crescut preturile la grau de la 0,7 lei pe kilogram la 1,2 lei pe kilogram. La fel si la porumb. Si preturile la ora asta se arata a fi in crestere. Asta ar fi o gura de oxigen de care au nevoie agricultorii salajeni, dar cresterile de preturi la materia prima vor duce, automat, si la cresteri de preturi la paine, la faina, la ulei si la alte produse de baza.