Pana la sfarsitul anului, in marile lanturi de magazine s-ar putea gasi coltul cu produse romanesti. Cel putin asa sustine ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a readus in discutie subiectul produselor autohtone pe rafturile super-marketurilor si hipermarketurilor.
Problema nu-i de azi, de ieri, vorba biblicului Ecleziastru: „Nimic nou sub soare”. O propunere legislativa care obliga supermarketurile sa aloce spatii produselor romanesti s-a lovit anul trecut de votul negativ in Senat. Solutia nu sta in conditii impuse comerciantilor, ci intr-o mai buna organizare a producatorilor romani, au spus senatorii. Si apoi nu se poate acorda un regim privilegiat produselor indigene cata vreme noi suntem in Uniunea Europeana. E simplu. In nici o alta tara comunitara nu exista rapoarte privilegiate asupra produselor din tara respectiva. „Masura contravine reglementarilor nationale si europene in domeniul concurentei si libertatii de circulatie a marfurilor si creeaza discriminari intre produsele ce provin din alte state ale UE si produsele nationale”, se spune in raportul Comisiei Economice a Senatului.
Avand stire de aceasta propunere legislativa si de nefericita finalizare a ei, actualul ministru al Agriculturii spunea ca nu poate sa-i oblige pe comercianti sa aleaga produsele dintr-o tara anume, pentru ca s-ar incalca legislatia europeana, insa „putem sa-i obligam ca in fiecare hipermarket sa avem un colt cu produse romanesti”. Reprezentantii Ministerului Agriculturii negociaza cu oficialii hipermarketurilor si spun ca pana la sfarsitul lunii octombrie vor avea si primul contract semnat. Pentru ca marfa sa ajunga pe rafturile marilor magazine, Ministerul va crea centre de colectare a legumelor si fructelor, din fonduri europene. Nu vreau sa fiu ironic, dar am mai auzit noi povestea asta.
Prin crearea acelui „colt cu produse romanesti”, beneficiile ar fi atat de partea agricultorului care vinde direct, fara intermediar, cat si de partea consumatorilor. Din nefericire, poti numara pe degete producatorii romani care colaboreaza cu marile magazine. In Salaj, un cultivator de zmeura din Prodanesti are contract sezonier cu Metro, un legumicultor din Hida livreaza marfa la Kaufland, iar cativa capsunari din Sanmihaiu Almasului au incheiat parteneriate de sezon cu reteaua Real.
Sorti de izbanda prin asociere
Nu toti producatorii vor putea sa-si vanda marfa marilor magazine. Supermarketurile vor producatori care produc tot timpul anului marfa de calitate. In cazul legumelor, fara sere si solarii esti pierdut. Insa, pentru aceste obiective sunt necesare investitii solide. Solutia ar fi organizarea mai buna a producatorilor, pe zone, pe judet… Asociindu-se, isi stabilesc un nivel de productie pe care-l stiu, pe care pot sa-l faca cu ritmicitatea ceruta de magazine. Asa ca producatorii mici nu au nici o sansa daca nu se asociaza.
Actualul ministru, Daniel Constantin, declara in luna mai ca „vom demara din punct de vedere legislativ o mare campanie nationala pentru a promova produsele romanesti”. Se prea poate ca ea sa prinda roade. Nu de alta, dar e spinoasa problema care-i macina atat pe consumatori, cat si pe producatori: prezenta slaba a produselor romanesti pe rafturile supermarketurilor.