Dupa ce, saptamani la rand, agricultorii din Romania au cerut Ministerului Agriculturii marirea sprijinului pe suprafata la 220 de euro la hectar si a sprijinului pe cap de bovina la 611 lei, iata ca vineri a iesit la „rampa” minstrul Agriculturii, Daniel Constantin, si a tinut-o una si buna pe a sa si pe a Guvernului, declarand ca subventia pe suprafata va fi „sub 170 de euro la hectar”, iar pentru bovine va fi acordat un sprijin de 500 de lei pe cap de animal si pentru ovine 40,8 lei pe cap de animal.
Plafonul maxim pe suprafata este de 170 de euro la hectar pentru anul 2012. Data fiind suprafata mai mare luata in calcul pentru plati, ministrul Agriculturii a recunoscut ca, practic, fermierii vor primi o suma mai mica de 170 de euro la hectar. Cu cat? Nu se stie. Cert este ca anul trecut, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii din acea vreme, a promis fermierilor un sprijin de 173 de euro la hectar, ca, in final, rascolitorii taranei sa primeasca 130 de euro la hectar. Nu fondurile europene s-au imputinat, pentru ca de la Bruxelles ni se vireaza anual 103 euro pe hectar, ci banii de la Guvern, adica platile nationale pe suprafata, de la 70 de lei la hectar, la 30 de lei, cu toate ca Uniunea Europeana aprobase suma de 173 de lei la hectar.
Vine anul acesta Daniel Constantin si se tot sclifoseste in jurul sumei de 170 de euro la hectar: ba ca va fi 170, ba ca va fi o suma mai mica. Asta in contextul in care, la ultima rectificare de buget, premierul Victor Ponta a promis ca va sprijini agricultura cu banii proveniti in urma licitatiilor unor firme de telefonie. Si in contextul in care suma de pana la 220 de euro poate fi completata cu diferenta de la subventia de anul trecut, care, cum spuneam, in mod nejustificat, a fost taiata, desi a fost aprobata de Comisia Europeana.
Agricultorii se pregatesc de proteste
Fermierii s-au declarat nemultumiti de sumele promise si asteapta sedinta de guvern de maine. Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania spune ca nu renunta la cei 220 de euro pe hectar ceruti, motiv pentru care va fi declansata o actiune de protest. „Prima data vom picheta Ministerul Agriculturii, da’ pe urma vom veni cu 500-600 de oameni zilnic si vom protesta pana la rezolvarea problemelor tuturor agricultorilor”. Si, intr-adevar, intr-un an atat de pagubos pentru agricultura nu poti sta pasiv la cheremul unor oameni care gasesc bani pentru orice si numai pentru siguranta alimentara si a afacerilor in agricultura nu gasesc.
Subventiile pentru agricultura se scalda intr-o incertitudine sora cu bataia de joc
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...