Acum, dupa 36 de luni, cand proiectul „Gestionarea Durabila a Patrimoniului Natural din Aria Naturala Protejata Racas – Hida -Sit de Interes Comunitar” se apropie de finalizare, era firesc ca initiatorii lui, Agentia pentru Potectia Mediului Salaj, in parteneriat cu Consiliul Judetean Salaj sa organizeze o masa rotunda pentru a pune pe tapet viabilitatea proiectului, obiective, activitati si rezultate. Si asta s-a intamplat ieri, pe la orele 10.00, in Sala Mica de Conferinte a Consiliului Judetean. Aurica Grec, director al APM, adminstratorul judetului , Ionel Ciunt, Radu Hidec, managerul de proiect, Alina Salajean, membru in colectivul de implementare a proiectului, reprezentanti ai silvicultorilor, ai administratiei locale din comunele Hida si Balan, ziaristi au dezbatut principalele probleme legate de proiect. S-a discutat despre eficientizarea managementului ariei naturale protejate de interes comunitar Racas-Hida si a ariei naturale protejate de interes national „Poiana cu Narcise”, precum si despre imbunatatirea gradului de informare a populatiei asupra beneficiilor si oportunitatilor generate de administrarea ariei naturale protejate. De retinut ca Aria Naturala Protejata Racas-Hida se intinde pe o suprafata de 241 de hectare si este inclusa in Reteaua Ecologica Europeana Natura 2000. Pro-iectul despre care vorbim este cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Valoarea proiectului se ridica la 250.000 de euro. Din raportul prezentat de Radu Hidec am inteles ca in zona au fost descoperite plante noi, unice in tara si chiar in Europa, ca cetatenii care detin teren in aria protejata sunt scutiti de impozit, ca s-au organizat sase dezbateri publice, ca studiul floristic al zonei s-a concretizat in editarea unui Atlas cu plante identificate in aria naturala protejata. Chiar daca studiul socio-economic, cu un grad de optimism sporit, arata ca in urma acestui proiect va fi prosperitate in comunitatile din regiune, realitatea ne spune ca populatia este imbatranita, satele se depopuleaza, iar turismul nu este un factor esential, cel putin la ora actuala, de prosperitate si buna stare. Cel putin aceasta este parerea Alinei Salajean din cadrul Consiliului Judetean. Trebuie gasite metode si forme noi adaptate realitatii cotidiene. De retinut ca dupa finalizarea proiectului, aria protejata va fi acordata in custodie care trebuie sa indeplineasca anumite conditii impuse de Ministerul Mediului si Padurilor.
Aria naturala protejata Racas-Hida da sperante de prosperitate
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...