Din cele 120 de femei ale caror teste Babes-Papanicolau au fost interpretate la laborator, 50 sunt suspecte de cancer de col.

In cadrul programului de screening ce se deruleaza in judet, incepand din luna august, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, au fost testate in decurs de o luna 628 de salajence, dupa cum reiese din datele transmise Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj de Laboratorul de anatomie patologica din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, acolo unde se centralizeaza toate datele referitoare la programul de screening la nivel de Salaj. Ligia Marincas, directorul executiv al DSP Salaj, a declarat pentru Graiul Salajului ca pana in prezent au fost interpretate 120 de teste, iar 50 de femei au fost indrumate sa se prezinte la medicul specialist pentru reevaluare deoarece in urma testului Babes-Papanicolau s-au depistat unele modificari de tesut.
Mai exact, in cazul celor 50 de salajence medicii vor efectua investigatii amanuntite deoarece sunt suspecte de cancer de col uterin. „Potrivit datelor transmise de la Laboratorul de anatomie patologica din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta, au fost inregistrate pana la data de 27 septembrie 628 de lame. 120 dintre acestea au fost interpretate, iar rezultatele au fost transmise medicilor de familie. Din testele interpretate, 70 sunt negative, iar 50 sunt transmise pentru reevaluare avand unele modificari”, spune directorul DSP Salaj.
Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj spun insa ca in derularea programului se inregistreaza si unele deficiente.
Informatizarea si colaborarea medicilor de familie reduc eficienta programului
Atat rezultatele programului de screening inregistrate pana acum si raportate Directiei de Sanatate Publica, cat si deficientele descoperite de CJAS au fost prezentate, ieri, in cadrul unei videoconferinte cu reprezentantii Ministerului Sanatatii.
Marius Tautu, presedintele interimar al CJAS Salaj, este de parere ca numarul medicilor de familie salajeni care s-au inscris in programul de screening al cancerului de col uterin este inca mic, in special in mediul rural. In consecinta, femeile care locu-iesc in mediul rural nu sunt informate si consiliate cu privire la posibilitatea de a-si efectua gratuit testul Babes-Papani-colau. Asadar, se face un apel tuturor factorilor care pot mediatiza programul de depis-tare precoce a cancerului de col uterin, astfel incat informatia sa ajunga la toate femeile din judet. „Pana acum sunt inscrisi in program 95 de medici de familie din judet. Daca medicii din mediul urban au deschidere catre acest program, in mediul rural numarul medicilor este mic. Vom avea o intalnire zilele urmatoare cu Asociatia medicilor de familie din judet si vom discuta din nou problema. Rolul medicului de familie este foarte important in acest program, pentru ca este prima veriga din lant. Daca medicul de familie nu informeaza pacientele si nu le consiliaza, programul nu este eficient. Nu vrem sa ne indeplinim indicatorii, dar cancerul de col uterin depistat in stadiile 0 si 1 este perfect vindecabil. Femeile trebuie sa stie acest lucru, mai ales ca testele sunt gratuite”, spune presedintele CJAS Salaj.
O alta problema care impiedica derularea programului de screening pentru cancerul de col uterin ar fi lipsa unui program informatic pentru raportarea serviciilor si decontarea acestora. Tautu spune ca a semnalat aceasta problema si are promisiuni ca programul de screening va fi inclus in reteaua informatica a sistemului unic integrat. „Cel mai greu este cu laboratoarele de citologie. Acolo se inregistreaza toate datele, iar in lipsa unui program informatic, raportarea se face foarte greu. Testele sunt prelucrate, citite, interpretate la laborator, unde profeseaza doi medici, apoi sunt transmise medicilor de familie”, a declarat Marius Tautu. De la debutul programului, in a doua jumatate a lunii august, reprezentantii CJAS au trimis medicilor de familie si medicilor specialisti din cadrul spitalelor numeroase materiale promotionale pe care sa le afiseze si sa le distribuie pacientilor, pentru o mai buna informare cu privire la importanta derularii programului.
Amintim ca fiecare femeie cu varsta intre 25 si 64 de ani, asigurata sau nu la bugetul asisgurarilor de sanatate, care nu a fost diagnosticata cu cancer de col uterin, poate sa beneficieze de testarea gratuita Babes-Papanicolau. Daca o femeie doreste sa faca testul, iar medicul pe lista caruia este inscrisa nu are contract incheiat cu Spitalul Judetean, trebuie doar sa ii ceara medicului de familie sa incheie contractul si acest va fi obligat sa respecte cerinta pacientelor sale. Din Salaj exista aproximativ 65.150 de femei care ar putea beneficia de testarea gratuita in cadrul acestui program.