Vile construite la Surduc fara autorizatie, pentru care nu se platesc impozite
Autoritatile incearca marea cu degetul

In cadrul unei intalniri dintre prefectul judetului Filonas Chis si reprezentantii administratiilor locale din judet, organizata marti la Casa Armatei, s-a luat decizia ca fiecare primar sa intocmeasca un raport al situatiei tiganilor din comunele salajene si, impreuna cu Prefectura, Inspectoratul Judetean de Jandarmi si Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ), sa fie intocmit un plan de masuri ce va fi aplicat la nivel de judet. Decizia vine dupa ce problemele cu care se confrunta oamenii din cauza tiganilor s-au acutizat, mai ales ca este sezonul recoltei si s-au intensificat furturile, iar majoritatea familiilor de tigani locuiesc ilegal pe teritoriile comunelor. De departe, cele mai grave probleme sunt la Pusta Vale, la Surduc, la Dragu, la Creaca, la Romanasi, la Buciumi, la Agrij, la Crasna si la Jibou. Prefectul Filonas Chis a declarat pentru Graiul Salajului ca problemele sesizate de primari nu vor ramane fara rezolvare si se va deplasa in fiecare comunitate, mai ales ca pe zi ce trece ies la iveala o serie de fapte antisociale pe care le savarsesc unele comunitati de tigani.
De cealalta parte, primarii sunt nemultumiti de faptul ca o mare parte dintre tiganii care creaza probleme sunt veniti de prin tara si traiesc in locuinte construite fara autorizatie de constructie. In acest fel nu li se pot percepe nici taxe si impozite, nu-i pot pune la munca in folosul comunitatii, nu-i pot obliga sa-si plateasca amenzile. Abia cand au interes sa obtina ajutoare sociale si alocatii, unii cedeaza si accepta reglementarea situatiei actelor. Si la Surduc, primarul Maria Onicas a pus gand rau caselor construite ilegal de tigani, mai ales ca exista precedent in Salaj cu demolarea constructiilor. Autoritatile sustin insa ca numai in baza unor hotarari judecatoresti se pot demola locuintele tiganilor. In tot acest timp, tot mai multi salajeni sunt revoltati ca tiganii au numai drepturi, nu si obligatii. Singurul primar din judet care a obtinut o decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Cluj care-i permite demolarea unei constructii a tiganilor este Eugen Terec din Creaca.
In multe sate, salajenii au renuntat sa mai cultive pamantul dupa ce au con-statat ani la rand ca li se fura recoltele.
Eugen Terec, primarul comunei Creaca: „Va iesi un scandal monstru”
Primarul comunei Creaca, Eugen Terec, a urmat toata caile legale de a scapa localnicii de o familie de tigani care s-a instalat ilegal pe pasunea satului si care comite infractiuni. Primarul a obtinut in instanta, in luna iunie, permisiunea de a demola constructia tiganului, insa nu a aplicat-o inca, pentru ca in redactarea sentintei emise de Curtea de Apel Cluj s-a strecurat o greseala. Mai exact, nu s-a facut trimitere la decizia luata de judecatorii salajeni, iar primarul asteapta acum repararea greselii. A incercat in tot acest timp sa-i convinga pe tigani sa se mute de acolo intr-o alta locatie, insa tiganul Argentin refuza orice cooperare cu autoritatile locale. „Vine iarna si i-am propus tiganului sa-i dau alt amplasament in cadrul coloniei de tigani cu care nu avem probleme. Dar nu vrea sa se mute de acolo. Acum si-a adus si lemne din padure si din cate stiu este cercetat de Politie. Refuza orice colaborare cu noi si sunt convins ca in momentul in care voi aplica decizia instantei va iesi un scandal monstru. Nici unul nu are autorizatie de constructie pentru locuinta, dar ce putem face cu ei? Prefectul ne-a spus ca trebuie sa rezolvam si regimul juridic al terenurilor si sa le dam in folosinta gratuita. Daca-i punem in legalitate o sa vina tot mai multi”, spune primarul din Creaca.
Eugen Terec spune ca a avut piedici si de la Prefectura, pe vremea cand Alexandru Vegh detinea functia de prefect. Atunci, prefectul l-a chemat si i-a spus sa-i ierte pe tigani sa nu li se urce in cap organizatiile neguvernamentale. Insa, primarul e decis sa urmeze toti pasii legali pentru a scapa de infractori.
Maria Onicas, primarul comunei Surduc: „Nu am incotro. Demolez casele”
Primarul din Surduc, Maria Onicas, spune ca daca tiganii nu se vor linisti cu infractiunile si nu vor incerca sa se integreze in comunitatea locala, nu va avea alta solutie decat sa le demoleze locuintele in care locuiesc ilegal. La iesire din Surduc spre Garbou, tiganii si-au construit doua vile pentru care nu au autorizatie. Primarita e decisa sa-i determine pe tigani sa intre in legalitate. Daca tiganii refuza, va solicita instantei permisiunea de a le demola. „Nu am incotro. Atata timp cat romanii nu pot trai de ei, voi demola locuintele. Ei nu platesc nici impozite, nici taxe, nici macar amenzile pe care le primesc. Nu au nici un bun pe numele lor, ce sa le luam? Au mai fost si alti primari care le-au demolat casele, nu as fi prima. Nu se intreaba nimeni de unde au bani sa construiasca? Dar este cate unul care are si cate 40 de milioane de platit amenzi la primarie. Nici nu ne putem apropia de casele lor macar, ca au caini si ne rad in nas”, spune primarita Onicas.
Pop Emeric, primarul comunei Crasna: „Daca ne atingem de ei, ne acuza de discriminare”
Primarul comunei Crasna, Pop Emeric, spune ca o parte a tiganilor din comuna au autorizatii de constructie pentru case, altii nu. Dar neplaceri in comuna produce doar comunitatea de tigani din Ratin, mai ales in aceasta perioada, cand e sezonul recoltei. Primarul spune ca, in general, tiganii care au ajutoare sociale isi platesc darile catre bugetul local, pentru ca altfel nu le obtin. Dar si demolarea constructiilor este o problema delicata si nu este o solutie, pentru ca este vorba si de copii. Dar, si la Crasna, la fel ca in restul judetului, infractiunile le comit tiganii veniti de prin alte zone din tara.
„Cei care au interes isi platesc taxele si impozitele, mai putin amenzile. Legislatia permite sa nu le dam ajutoare sociale daca nu isi platesc darile, dar nu sunt incluse si amenzile in aceasta categorie. Unii au sute de milioane datorie din amenzi, dar nu le putem face nimic atata timp cat nu detin niciun bun pe numele lor. E delicata situatia. Prefectul ne-a cerut situatiile in care suntem si vor fi organizate mai multe actiuni cu jandarmii. Daca noi ne atingem de ei, ne acuza de discriminare. Dar, de multe ori se poate spune ca noi suntem cei discriminati. Multi localnici nu mai vor sa cultive terenurile pentru ca ies in pierdere. Cheltuie bani dar nu se aleg cu nimic”, a declarat pentru Graiul Salajului Pop Emeric.
Eugen Balanean, primarul orasului Jibou: „Situatia se agraveaza. Trebuie luate masuri”
Si Primaria Jibou se confrunta cu aceleasi probleme legate de comunitatile de tigani. Spre exemplu, pe locul in care pe vremuri tiganii harnici faceau caramizi si traiau din asta, s-au instalat tigani veniti de prin tara. Si-au construit colibe fara autorizatie si traiesc intr-o mizerie de nedescris. Primarul Eugen Balanean spune ca nu poate intra nimeni acolo intre ei sa le demoleze colibele, insa trebuie luate masuri pentru ca s-au inmultit sobolanii si locatia respectiva a devenit focar de infectie. O alta colonie s-a instalat la Cuceu. Un tigan a primit o casa de la cineva si aici s-au mai adunat alti 40.
„Trebuie luate masuri pentru ca situatia se agraveaza. {iganii de pe vremuri erau harnici si munceau. Din pacate au venit foarte multi de prin tara si acestia produc pagube. Fura de la oameni, scandaluri si tot felul de neplaceri. Ce sa ne bagam intre ei, ca nu se poate. Au colibe si case din chirpici pentru care nu au autorizatie. Problema e ca se instaleaza unul si mai vin alti 20 pe langa. Asa sunt ei. Se inmultesc pe zi ce trece”, spune primarul Balanean.
Maghiar Isaia, primarul comunei Balan: „Am demolat doua case si s-au linistit”
In comuna Balan, primarul Maghiar Isaia a gasit o solutie sa-i sperie pe tiganii care faceau probleme. Vazand ca nu ii poate determina sa nu mai fure,in urma cu doi ani primarul a intrat cu vola in doua case din chirpici si le-a demolat. Evident ca tiganii nu aveau autorizatie de constructie, dar si-au construit in alta parte case. Insa, s-au linistit si poarta frica de administratia locala. „Acum nu mai avem probleme mari. Mai fura ei, dar nu se intampla ca si la Surduc. Sunt vreo sase-sapte familii de tigani care au autorizatie, dar restul nu. I-am determinat sa-si faca dosare pentru ajutor social si s-au mai domesticit. Acum doi ani, ca sa-i linistesc, am intrat cu vola si am demolat doua colibe. De atunci s-au cumintit”, a declarat pentru Graiul Salajului primarul din Balan.
Insa, toti primarii il dau exemplu cand vine vorba de demolari pe primarul din Galgau, Codorean Eugen, care a demolat colibele tiganilor si a dat foc ruinelor. In acest fel primarul a scapat localnicii de furturi si batai. Dar a fost amenintat cu inchisoarea pentru ca i-a discriminat pe tigani.