O analiza recenta realizata de Econtext privind evolutia restantelor la credite bancare, de la inceputul crizei si pana in prezent, mai precis din octombrie 2008, prima luna a crizei, si pana in iulie 2012, ne arata ca romanii au restante de 6,1 miliarde de lei. Este vorba de toate restantele, de toate tipurile de credite, in toate valutele, toate fiind echivalente in lei. Analiza a fost facuta pe baza datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei. Potrivit analizei Econtext, judetul Salaj se situeaza pe locul opt in acest clasament al cresterii restantelor la credite. In octombrie 2008, restantele salajenilor la credite se ridicau la 21.962.165 de lei, pentru ca in luna iulie a acestui an, restantele sa totalizeze 295.800.000 de lei. Rezulta ca, de la inceputul crizei economico-financiare pana in prezent, adica in decurs de patru ani, restantele salajenilor la credite au urcat de 10,8 ori.
Lipsesc investitorii straini
Din discutiile avute cu economistul Emanoil Gardan, om de afaceri si fost bancher, rezulta ca acest urcus al restantelor se datoreaza in mare parte stagnarii sau chiar scaderii potentialului economic al judetului nostru. Inchiderea unor unitati economice, disponibilizarile in masa, ingrosarea randurilor somerilor, n-au facut altceva decat sa-i puna pe salajeni in impo-sibilitatea de a-si achita ratele la banci. Apoi, Salajul este un judet cam ocolit de investitorii straini. Prezenta lor in judetul nostru, ar mai fi atenuat criza si implicit ar mai fi indulcit povara restantelor salajenilor la creditele bancare. Dar ia par din palma…
Pacostea creditelor in valuta
Creditele in valuta au reprezentat si reprezinta la ora actuala o povara foarte grea pentru salajeni, acest lucru fiind cauzat de cresterile foarte mari din ultimii ani a cursurilor de schimb ale principalelor monede internationale in raport cu leul romanesc. Potrivit statisticilor, mai mult de 60 la suta dintre restantele salajenilor la plata ratelor in banci sunt pentru creditele contractate in valuta. Cei mai afectati sunt acei salajeni care au credite contractate in moneda elvetiana, a carui curs de schimb s-a dublat in ultimii trei-patru ani. Inainte de criza, insa, foarte multi salajeni au luat credite ipotecare in franci elvetieni, la o dobanda foarte mica, dupa care au schimbat acesti bani in euro, la un curs foarte avantajos. Asa se face ca in perioada respectiva aceste operatiuni erau foarte dese. Acum, insa, cand cursul monedei elvetiene in raport cu moneda nationala a ajuns sa se dubleze, jugul devine tot mai apasator.