Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese, infracţiuni impotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, in calitate de fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
In urma evaluărilor incepute in 27 aprilie 2011, ANI a constatat că „sunt indicii privind posibila săvarşire de către Vasile Cepoi, in calitate de fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, in prezent ministru al Sănătăţii, a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie”.
Potrivit ANI, in calitate de director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajand instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener in Proiectul „Calitate şi performanţă in sistemul sănătăţii publice din Romania”, derulat in baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
Ulterior, Vasile Cepoi, impreună cu soţia sa, au fost angajaţi in cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundaţia Amfiteatru şi de la partenerii Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, respectiv S.C. Info Educaţia S.R.L, a precizat ANI.
ANI susţine că beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi, impreună cu soţia sa, in cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro).
ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvarşire de către ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie.
Potrivit dispoziţiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, conflictul de interese constă in indeplinirea, in exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin pană la gradul II inclusiv.