Banii politici se mai dau doar pana la sfarsitul anului

Celebra Ordonanta 7 din 2006 prin care guvernele alocau bani primariilor pe criterii politice isi pierde din atractivitate, odata ce de alocarea fondurilor reglemen-tate prin aceasta nu se mai ocupa secretariatul General al Guvernului. Ministerul Dez-voltarii Regionale si Turismului implementeaza, incepand cu data de 19 septembrie, Programul de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural, aprobat prin O.G. nr. 7/2006. Decizia a fost adoptata in ultima sedinta de Guvern, pentru a asigura o mai buna finantare, coordonare si monitorizare a programului, in raport cu prioritatile de dezvoltare regionala ale Romaniei. Mai mult, prin Ordonanta 7 nu se vor mai finanta proiecte noi, ci vor fi acordate platile restante la proiectele implementate sau in curs de finalizare. „Odata cu intrarea in vigoare a noilor reglementari, in cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural nu se mai includ obiective de investitii noi. Vor fi finantate doar obiectivele de investitii incluse in prezent, iar programul se va incheia la sfarsitul anului curent”, a declarat ministrul zalauan al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig. De asemenea, ministrul a anuntat ca obiectivele existente se finanteaza din sume defalcate din TVA, prin hotarare de guvern, la propunerea MDRT.
Primariile salajene vor primi restantele pentru terenurile de fotbal
In total, in program au fost incluse 1.600 de obiective de investitii in cadrul sub-programului pentru dezvoltarea infrastructurii rurale si 937 de obiective de investitii in cadrul subprogramului pentru dez-voltarea de baze sportive. La nivel de Salaj, un numar de 17 primarii au primit finantare prin Ordonanta 7 pentru reabilitarea bazelor sportive rurale. Astfel, pentru amenajarea de terenuri de fotbal au fost aprobate spre finantare proiecte in comunele Chiesd, Criseni, Ileanda, Pericei, Crasna, Nusfalau, Halmasd, Agrij, Ip, Hereclean, Balan, Carastelec, Dobrin, Sag, Treznea si orasul Jibou. In total, prin Ordonanta 7, s-a aprobat suma de 6.676.000 de lei pentru cele 17 proiecte, insa doar doua primarii au primit toata finantarea, respectiv Dobrinul (471.000 de lei) si Jiboul (494.000 de lei). Celelalte primarii inca mai inregistreaza restante, in valoare totala de 1.697.000 de lei. Cele mai mari restante le inregistreaza primariile din Criseni (316.000 de lei), Hereclean (226.000 de lei) si Halmasd (162.000 de lei), potrivit datelor furnizate de Institutia Prefectului judetului Salaj. Prefectul Filonas Chis a avut saptamana trecuta, la Bucuresti, o intrevedere cu ministrul Eduard Hellvig in care i-a prezentat dificultatile finan-ciare ale primariilor care n-au primit sumele prevazute prin Ordonanta 7. Iar ministrul zalauan a promis ca va rezolva problema, in limitele alocarilor bugetare.
Ordonanta favorizarilor politice
Asa cum a scris Graiul Salajului in nenumarate randuri, prin Ordonanta 7 partidele aflate la guvernare recompensau primarii care aveau culoarea potrivita. Inca de la inceput, aceasta ordonanta a fost extrem de controversata, tocmai pentru ca alocarile financiare se faceau pe criterii politice. Fiind un fond aflat la dispozitia Secretariatului General al Guvernului, proiectele aprobate erau interesante pentru partidul aflat la putere. Ultima alocare facuta de Guvern pe Ordonanta 7 a fost facuta la inceputul anului, cand guvernul era PDL-UDMR. Atunci, Guvernul Romaniei a alocat primariilor din Salaj fonduri totale in valoare de 3,4 milioane de lei pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive in spatiul rural. Din cei 3,4 milioane de lei ajunsi in Salaj, peste 65 la suta din bani, adica 2,25 milioane de lei, au fost alocati pentru administratiile locale din colegiile uninominale Simleu si Cehu, unde parlamentari sunt cei trei salajeni care sustineau Guvernul Boc: Lucian Bode -PDL, Seres Denes si Fekete Andras – UDMR.