Prefectul judetului, Chis Filonas, a solicitat angajatului Prefecturii Salaj pe problemele romilor, Alin Lacatus, un raport care sa cuprinda toate datele culese din judet in cadrul unor vizite efectuate in comunitatile de romi in care s-au semnalat probleme. Solicitarea vine la doar o saptamana dupa incidentul de la Surduc, cand un grup de turisti straini a fost atacat cu pietre de tiganii din comuna, cu intentia de a le fura bagajele.
Chis Filonas a declarat pentru Graiul Salajului ca ancheta politiei continua si ca dupa ce va avea raportul din teritoriu va stabili ce masuri trebuie luate in toate comunitatile de romi, nu doar la Surduc. „Primarii ne semnaleaza acum tot mai multe probleme legate de comunitatile de romi. Trebuie sa stabilim urgent un plan de masuri, pentru ca avem nevoie de un judet linistit. In tot mai multe comune in care exista comunitati de romi se semnaleaza furturi si tot felul de fapte antisociale care trebuiesc stopate. Alin Lacatus are sarcina de a identifica aceste probleme impreuna cu autoritatile si vom stabili cum procedam dupa ce avem raportul”, spune prefectul.
Sezonul recoltei, este si sezonul furturilor
La fel cum s-a intamplat si anul trecut la vremea recoltei, si in acest an comunitatile de romi ii forteaza pe agricultori sa-si culeaga mai repede roadele pentru care au trudit tot anul. Spre exemplu, saptamana trecuta, la Buciumi, tiganii au dat atacul la porumbul localnicilor si au fost prinsi de un echipaj al jandarmilor. La Babeni, unui localnic i s-a furat porumb, insa hotii nu au fost prinsi. Parca nu era de ajuns ca au furat recolta, dar au si distrus cultura intrand cu atelajul prin lanul de porumb. Dupa furt, omul si-a platit paznici care au stat zi si noapte acolo pana a putut recolta porumbul. Localnicii presupun ca faptasii sunt tigani din Surduc, care de obicei se perinda in zona la furat. Sigura solutie gasita este sa recolteze cat mai repede produsele agricole, astfel incat sa nu ramana fara recolta.
In comuna Coseiu, localnicii – avand experienta anului trecut cand tiganii din Valea Pomilor au furat fara frica tot ce-au putut, inclusiv prune, cartofi, porumb, pana si cruci si garduri din cimitir – se grabesc acum sa culeaga din timp si stau de paza pe hotar. „Anul trecut mi-au furat cartofii si fructe din livada. Acum m-am invatat minte si le culeg din timp. Ce sa fac altceva? Nu ne putem apara de ei, pentru ca au legea lor. Pana termin de cules tot de pe camp mai stau si de paza, dar ne e frica. Is in stare sa ne dea in cap”, spune Viorel M. din Coseiu.
Primarul comunei Surduc, Maria Onicas, asteapta cu nerabdare ca autoritatile sa ia masuri impotriva comunitatii de tigani care creaza probleme localnicilor. „Am avut o sedinta si am stabilit ca organizam paza in sate. Cate doua-trei persoane pe noapte, ca alta solutie nu avem. Fura si distrug fara mila terenurile agricole. Au cai, porci, de toate, dar nu au un petic de pamant. Cum credeti ca isi cresc animalele?”, spune primarul.
Si locuitorii din Voivodeni spun ca nu pot face agricultura din cauza tiganilor. Dupa experienta anilor trecuti, cand la vremea recoltei nu au mai avut ce sa ia de pe camp pentru ca tiganii le-au luat-o inainte, oamenii cultiva doar pamanturile de pe langa casa.
Prefectul vrea urgent un plan de actiune pentru tiganii din Salaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...