Gheorghe Pop: „Nu mai putem crea carne de tun pentru universitati”

Senatorul PSD de Salaj, Gheorghe Pop, unul dintre parlamentarii care a votat pentru introducerea bacalaureatului profesional, spune ca decizia BPN al PDL vine pe fondul nemultumirii universitatilor private, care nu ar mai avea de pe urma cui castiga. „Spre deosebire de Funeriu si cei din echipa lui care au refuzat orice dialog timp de un an de zile cu specialistii, asociatiile de parinti si sindicatele, noi am stat de vorba cu profesorii, cu parintii, cu absolventii de liceu si le-am inteles doleantele. Inteleg ca domnul Preda, PDL si universitatile private nu sunt satisfacute pe deplin, dar aceasta optiune vine cu o solutie viabila pentru cei care dupa terminarea liceului doresc sa intre automat in campul muncii. Cred ca a venit momentul sa fim realisti: nu mai putem crea la nesfarsit carne de tun pentru asa-zisele universitati care dau diplome pe banda rulanta doar cu buletinul si nici nu mai putem tine blocati la infinit niste absolventi de liceu care fie nu au vrut, fie nu au putut sa invete, dar care ar putea sa fie foarte buni constructori sau instalatori”, contraataca senatorul Pop actiunea democrat-liberalilor.

Seres Denes: „As propune un alt sistem de pregatire profesionala”

Deputatul UDMR, Seres Denes, se declara rezervat in privinta trecerii motiunii simple, dar nu vede nici finalitatea bacalaureatului profesional propus de actuala conducere a Ministerului Educatiei. Seres spune ca ar crea un alt sistem de invatamant, care sa puna accent pe anumite discipline, cum ar fi invatamantul tehnic. „Daca elevii devin absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat profesional, nu vom avea profesionisti pregatiti sa munceasca. Daca nu esti pregatit profesional, practic, pentru un loc de munca, nu ai cum sa reusesti. La Brasov functioneaza un sistem pe care-l apreciez. S-a creat o colaborare cu agentii economici si administratia locala, prin care se finanteaza pregatirea absolventilor pentru locurile de munca existente in judet. De asa ceva avem nevoie peste tot in tara. Dar nu pot sa spun ca sunt impotriva actualei formule care, deocamdata, este o propunere ce va fi mai bine pusa la punct pe parcurs”, a declarat deputatul Seres Denes. In privinta clasei pregatitoare, deputatul UDMR de Salaj spune ca ceea ce conteaza este sa nu se desfiinteze clasa pregatitoare. Unde va functiona de anul viitor, fie la gradinita, fie la scoala, este irelevant.

Guvernul Ponta la prima motiune

Parlamentarii puterii sustin ca s-a terminat cu „carnea de tun” pentru universitati, iar cei din opozitie nu mai vor „abrambureala in invatamant”.

Dupa ce Senatul Romaniei a adoptat prevederile legislative propuse de reprezentantii Ministerului Educatiei cu privire la introducerea bacalaureatului profesional incepand cu anul scolar 2012-2013 si in urma declaratiilor pe care primul-ministru Victor Ponta le-a facut zilele trecute cu privire la mutarea clasei pregatitoare la gradinita incepand de anul viitor, Biroul Permanent National al PDL a decis sa depuna azi la Camera Deputatilor prima motiune simpla impotriva Guvernului Ponta, pe probleme de Educatie. Anuntul privind depunerea motiunii a fost facut de prim-vicepresedintele PDL, Cezar Preda, care a precizat ca „mesajul guvernantilor dat la inceputul anului scolar arata ca va continua o abrambureala in sistemul de invatamant”. Liderul PDL a spus ca, prin intermediul motiunii, parlamentarii PDL ii vor cere ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa ii retraga titlul de doctor lui Victor Ponta.
Amintim ca Ministerul Educatiei, prin propunerea legislativa adoptata de ambele camere ale Parlamentului, da posibilitatea absolventilor de liceu sa aleaga, incepand cu 2013, ce tip de bacalaureat vor sa sustina. Bacalaureat national care va fi organizat la fel ca in acest an sau bacalaureat profesional, prin care absolventii obtin o diploma in urma unui proiect intocmit de ei si sustinut in fata comisiei de bacalaureat, dar nu vor putea continua studiile in invatamantul superior. Absolventii vor putea sustine ambele tipuri de bacalaureat, decizia fiind la latitudinea elevilor si a parintilor.